Подстицајна средства за унапређење пољопривредне производње
14. новембра 2019.
Музичка школа „Корнелије Станковић“ обележила рођендан
14. новембра 2019.
Прикажи све

Убрзани сетвени радови

Киша која је падала претходних дана, омогућила је ратарима Топлице да крену са јесењом сетвом. Саветодавац за ратарство у Пољопривредно стручној служби у Прокупљу, Радован Бјелица, рекао је да су, након падавина, убрзани сетвени радови.

-Вишемесечна суша, одложила је јесењу сетву, чији оптимални рок је био од 5. до 25. октобра. Киша која је падала, омогућила је ратарима да крену са најважнијим пољопривредним послом током јесени, изјавио је он и додао да је планирано да се јесења сетва на територији Прокупља, Блаца, Куршумлије и Житорађе обави на површини од 12.500 хектара.

Највеће површине, скоро 11.000 хектара, наћи ће се под пшеницом. Озимим јечмом требало би да се посеје 700 хектара, док би се преостале површине нашле под тритикалом и другим пољопривредним културама.

Бјелица напомиње да ратари због одлагања сетвених радова, треба да повећају количине декларисане пшенице и ђубрива које користе за сетву.

-Пошто сетва није урађена у оптималном року, неопходно је повећати количине пшенице и ђубрива за 10 до 15 одсто у односу на прописане, изјавио је и препоручио да ратари користе минерална ђубрива која имају већи проценат калијума и фосфора.

Величина слова: