Спортски викенд
7. маја 2018.
КУД „Абрашевић“ обележио славу Ђурђевдан
7. маја 2018.
Прикажи све

Ученици оправдали учешће на „Погачијади“

У организацији Пољопривредне школе“ Радош Јовановић Сеља“ у Прокупљу, по први пут одржана је манифестација под називом „Погачијада“. На овом такмичењу своје погаче и друге пекарске производе представило је осам школа из Прокупља, Ниша, Параћина, Лесковца, Александровца, Блаца, Алексинца и Пирота.

Најбољу погачу имали су ученици из Ниша. Друго место припало је Пољопривредној школи Прокупље,а треће  је припало ученицима из Блаца.

Најбоље уређен штанд пекарских производа имали су ученици прокупачке школе. Друго место припало је ђацима из Ниша, а треће из Лесковца.

Такмичење је отворио начелник Топличког округа Милан Аранђеловић, а манифестацији су присуствовали заменик Општине Прокупље Мирољуб Пауновић и члан Већа Општине Прокупље Маја Ранђеловић.

Начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић рекао је да је ово прилика да се види како своје знање из учионица и кабинета ученици примењују на практичан начин.

-Инпресиониран сам оним што је изложено на штандовима школа. Своје идеје, знање, вештину, и креативност, ђаци су уз помоћ својих професора, показали правећи прелепе и маштовите погаче, разне врсте хлеба и пецива, колаче и друге пекарске производе, изјавио је Аранђеловић и додао да је добро што се у стручним школама све већа пажња поклања практичном делу наставе.

Према његовим речима, на овом такмичењу сви су победници јер је ово била прилика да директори школа, професори и ђаци размене искуства о раду и да се међусобно друже.

Директор прокупачке Пољопривредне школе Небојша Бјелић напомиње да је у протеклих 90 година школа дала велики допринос развоју пољопривреде, не само у Топлици, него и у другим крајевима југоисточне Србије.

-Традицију коју школа има треба стално унапређивати и усавршавати кроз васпитни и образовни рад. „Погачијада“  је јединствена манифестација која се по први пут организује у Прокупљу. Лепо направљене и украшене погаче и други пекарски производи ученика осам пољопривредних школа,показали су маштовитост и знање деце и њихових професора, изјавио је директор Бјелић.

 

Заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић је похвалио одржавање овакве  ученичке манифестације која је показала велику заинтересованост младих за бављење пекарским занатом.

-Изузетно је важно да се деца у стручним школама што боље оспособе за своја занимања. Гледајући ове погаче и друге пекарске производе очигледно је да су професори и наставници практичне наставе своје знање и искуство добро пренели својим  ђацима, изјавио је он и истакао да је лепо било видети украшене и дизајниране 24 изложене погаче.

Професорица прехрамбене групе предмета у Пољопривредној школи „Радош Јовановић Сеља“ Слађана Радоњић подвлачи да они током трогодишњег школовања пекара настоје да децу науче свим вештинама пекарског заната.

Она се захвалила свим ученицима који су својом озбиљношћу и максималним ангажовањем допринели да школа заузме високу место на овом такмичењу.

Професорица лесковачке школе Ружица Николић рекла је, да је за 31 годину свог рада у школи, ово једно од најбоље организованих такмичења.

Да знају да праве и пекарске производе показали су и блачки средњошколци који се школују за куваре и кулинарске техничаре.

„Погачијада“  ће остати упамћена и по учешћу највећих пекара Топличког округа. Реч је о прокупачкој пекари „Паша“ и „Чутура“ и блачкој “ Ђукић“. Своје производе изложила је и фирма „Боки фуд“ из Доње Топонице.

Менаџер у пекари „Ђукић“ Љиљана Павловић подвлачи да је добро што су на овом такмичењу присутне највеће пекаре и што су размењена међусобна искуства професора и радника пекара.

-Задовољна сам оним што сам видела од стране свих школа. Очигледно је да се у последњих неколико година велика пажња поклања практичном делу наставе. Патражња за обученим и вредним пекарима у последње време је изузетно велика, рекла је она и додала да се радује што ће се у најскорије време кренути са дуелним образовањем.

Најбољи дегустатори ове пекаре били су малишани Предшколске установе „Невен“.

Све изложене погаче и пекарски производи школа и пекара поклоњени су Дому за смештај и негу старих лица у Прокупљу.

Сви посетиоци су се упознали и са туристичким потенцијалима прокупачке општине  који су били изложени на штанду Туристичко-спортске организације.

На свом штанду Висока пољопривредно- прехрамбена школа струковних студија Прокупља представила је план уписа за студенску школску 2018/2019.годину.

Величина слова: