Одбојкаши спремни за предстојећу сезону
28. августа 2018.
Исповест побуњеног песника кроз стихове
28. августа 2018.
Прикажи све

Уручена песничка награда „Драинац“

Поштоваоци Драинчевог лика и дела и бројни љубитељи његове поезије и ове године су се традиционално, најпре, окупили на Платоу уметности у подножју Хисара, пред његовом бистом, како би му одали почаст и указали поштовање. На спомен бисту Рада Драинца ове године венце пијетета су положили овогодишњи лауреат  песничке награде „Драинац“ Власта Младеновић из Неготина и председник Општине Прокупље Александар Симоновић.

Стихове у част овог великог песника из Топлице том приликом  говорили су драмски уметник из Београда Вицо Дардић и добитник награде песник Власта Младеновић.

Овогодишња 49. по реду књижевна манифестација  „Драинчеви сусрети песника“, после тога је настављена уручењем  награде у Општини Прокупље. Лауреату песничке награде „Драинац“ Власти Младеновићу исту је уручио председник Општине Прокупље Александар Симоновић. Он је истакао важност одржавања ове манифестације у Топлици са традицијом дугом скоро пола века и захвалио се министру културе Владану Вукосављевићу, на томе што ресорно министарство у последње две године, финансијским подршкама, даје на значају и важности установама културу у Прокупљу.

Испред Министарства културе Владе Републике Србије, руководство Општине Прокупље, председника Александра Симоновића, већницу за културу Милицу Ерић, као и учеснике ове песничке манифестације и представнике јавног и културног живота Прокупља, поздравио је виши саветник за међународну сарадњу у области културе и књижевног стваралаштва и савремено стваралаштво Срба у иностранству, Младен Весковић.

-У нашој земљи постоји велики број манафестација, не само књижевних него и неких других из области културе. Када говоримо о књижевности можемо да набројимо близу сто награда и манифестација које се одржавају у Србији. Међутим, многе од њих су краткога века, али књижевна манифестација „Драинчеви сусрети песника“ која следеће године обележава пола века постојања спада у најдуговечније књижевне манифестације које постоје у Србији. Најстарија манифестација која се одржава у нашој земљи јесте Вуков сабор, који траје 80 година, одмах потом су оне које трају пола века, а ту су и „Драинчеви сусрети“ те из тог разлога организатору ових сусрета и локалној самоуправи указујем поштовање  и преносим све честитке и похвале. Скоро пола века се негује сећање на једног од најзначајнијих топличких стваралаца, али и песника који је веома значајан за целокупну модернистчку српску поезију.  Дакле није реч о локалном феномену, већ је реч о аутору који из деценије у деценију показује своју вредност, истакао је Весковић, говорећи о важности трајања културних манифестација у нашој земљи, као доказу да наш народ на тај начин показује моћ, којом жели да очува традицију.

Величина слова: