Споменик јунацима Гвозденог пука: Како је овај простор изгледао некад, а како сад
16. јануара 2020.
Миљан Стевчић освајач Часног крста у Прокупљу
19. јануара 2020.
Прикажи све

Велики број Прокупчана на молебану и крсном ходу за спас православља и опстанак Срба у Црној Гори

Велики број Прокупчана, окупио се синоћ у порти цркве Свети Прокопије, како би присуствовао молебану Пресветој Богородици, и крсним ходом кроз град, пружио подршку братском народу и православном свештенству у Црној Гори.

Они су дошли на позив прокупачке цркве, како би се успротивили  невиђеним  притисцима црногорске власти на  српски народ и православну цркву, која увођењем Закона о слободи вероисповести, покушава да негира историјско постојање и вековно трајање српског народа у Црној Гори.

Прокупчани су након молебана, предвођени свештенством и носећи упаљене свеће и свако икону своје крсне славе, прошетали главном улицом до Трга Топличких јунака, и споменика, где им се обратио отац Слободан Петровић.

Он је прочитао проглас Православне цркве, у коме се прокупачка црква прикључује осталим српским православним храмовима, у молитви за очување српства и јединства и позива власти у Црној Гори да се “дозову памети и одустану од спорног ненародног и безбожног закона” .

-Са овог светог места, позивамо власти у Црној Гори да чују глас и вољу већине свог народа, оличен у српским светињама и светитељима као што је Василије Острошки, казао је отац Слободан.

Он је подсетио да су се Срби на тим реликвијама и светим местима вековима крепили, тражећи спас и снагу за опстанак српског народа.

Окупљенима се обратио и старешина прокупачке цркве Свети Прокопије, отац Никола Илић, а скуп је завршен у духу слободарске и православне традиције, уз гусле, песмом књаза Николе “Онамо намо“.

Величина слова: