Српски лекари у топличком крају
7. маја 2018.
Рукометашице дочекују Дубочицу
8. маја 2018.
Прикажи све

Владика нишки Арсеније освештао темељ цркве Св.Великомученика Георгија

Његово преосвештенство епископ нишки  Арсеније је на православни празник Ђурђевдан, освештао темељ новог храма Светог Великомученика Георгија, који ће бити саграђен у Прокупљу. Чин освештења обављен је у присуству свештенства цркве Свети Прокопије, начелника Топличког управног округа Милана Аранђеловића, председника Општине Прокупље Александра Симоновића и председника Скупштине Општине  Дејана Лазића, представника Војске Србије, Полицијске управе Прокупље, јавног, привредног и друштвеног живота,  као и великог  броја грађана.

 

Након освештења и постављања камена темељца, владика Арсеније је рекао  да  је жеља  за  изградњу овог храма  постоји још од почетка тридесетих година прошлог века.

-Храмови су се градили и у тешким временима у свим српским земљама. Сплетом различитих историјских и друштвених околности изградња ове цркве није ни започета. Уз Божију помоћ и помоћ добрих људи дочекали смо и тај дан, када је почела изградња овог светог храма. Црква је увек била и биће место где се народ окупљао и молио Богу. Изградњом  храма Светог Великомученика Георгија, Прокупље ће добити тврђаву, бедем који ће чувати његово становништво, истакао је говорећи о важности изградње овог храма владика Арсеније.

 

Он се захвалио  локалној самоуправи, припадницима Војске Србије, Канцеларији за сарадњу са верским заједницама Владе Србије, привредницима прокупачке општине и људима добре воље, што су свестрано помогли почетак градње цркве.

Владика Арсеније је нагласио да је изградња храма много више од градитељског подухвата и посебну захвалност упутио руководству Општине Прокупље, која се свестрано потрудила и помогла почетак градње овог светог храма.

-Градити цркву значи градити Божији храм. Овом градњом ми настављамо традицију наших предака и свих владара, који у свету нису били познати по својим дворовима, већ по својим задужбинама. Да овај град треба да има Свети дом показали су и привредници на донаторској вечери 8.фебруара када је прикупљено више од  2,3 милиона динара, подсетио је владика и подвукао да ће након завршетка изградње у храму бити похрањени делови моштију Светог Ђорђа, који су сада смештени у цркви Светог Прокопија.

    

Председник Општине Прокупље је овом приликом подсетио да је идеја о изградњи цркве  постојала још давне 1934. године и да су ову идеју подржали краљ Александар Карађорђевић и владика Варнава.

– И поред  ове подршке пролазиле су године и деценије, а са реализацијом се није одмицало. На дан градске славе Свети Прокопије  21.јула 2016. Године, лично сам се упознао са овом идејом и свестрано је са својим сарадницима подржао. Без накнаде смо Цркви уступили 40 ари земљишта и са 600 хиљада динара помогли изградњу темеља цркве, истакао је Симоновић и додао да је у буџету Општине Прокупље планирано да се за изградњу храма Светог Великомученика Георгија, ове године издвоји милион динара.

  

Он је посебно подвукао да је добро што се црква гради на овом локалитету из разлога што овде живи велики број Прокупчана  и мештана села Доња и Горња Стражава, којима ће нова црква бити ближа да на велике православне празнике, али и кад год осете потребу за тим, оду у цркву и помоле се Богу за своје и здравље најмилијих.

-Крајем прошле и почетком ове године сам рекао да ће Прокупље бити велико градилиште, сада то наши суграђани могу да виде и на делу. Поред изградње, адаптације и санације градских,приградских и сеоских улица, водоводне и канализационе мреже, реконструкције школских и културних установа, настојимо да помогнемо да што већи број наших суграђана нађе запослење. Још један од врло важних задатака локалне самоуправе јесте чврста намера  да помогнемо и изградњу храма Светог  Великомученика Георгија. Овај храм ће након своје изградње бити место где ће се народ окупљати и молити Богу, где ће чувати традицију својих предака и неговати православље, нагласио је председник Општине Прокупље Александар Симоновић и и истакао важност добре сарадње локалне самоуправе  са свештенством цркве Свети Прокопије.

Црква Великомученика Георгија имаће површину од 274 метра квадратна, а чиниће је  улазни  трем, припрата, део за пријем верника, јужна и северна апсида и олтарски део. Предрачунска  вредност радова  за изградњу цркве износи 43,2 милиона динара.

Величина слова: