Srpski lekari u topličkom kraju
7. maja 2018.
Rukometašice dočekuju Dubočicu
8. maja 2018.
Prikaži sve

Vladika niški Arsenije osveštao temelj crkve Sv.Velikomučenika Georgija

Njegovo preosveštenstvo episkop niški  Arsenije je na pravoslavni praznik Đurđevdan, osveštao temelj novog hrama Svetog Velikomučenika Georgija, koji će biti sagrađen u Prokuplju. Čin osveštenja obavljen je u prisustvu sveštenstva crkve Sveti Prokopije, načelnika Topličkog upravnog okruga Milana Aranđelovića, predsednika Opštine Prokuplje Aleksandra Simonovića i predsednika Skupštine Opštine  Dejana Lazića, predstavnika Vojske Srbije, Policijske uprave Prokuplje, javnog, privrednog i društvenog života,  kao i velikog  broja građana.

 

Nakon osveštenja i postavljanja kamena temeljca, vladika Arsenije je rekao  da  je želja  za  izgradnju ovog hrama  postoji još od početka tridesetih godina prošlog veka.

-Hramovi su se gradili i u teškim vremenima u svim srpskim zemljama. Spletom različitih istorijskih i društvenih okolnosti izgradnja ove crkve nije ni započeta. Uz Božiju pomoć i pomoć dobrih ljudi dočekali smo i taj dan, kada je počela izgradnja ovog svetog hrama. Crkva je uvek bila i biće mesto gde se narod okupljao i molio Bogu. Izgradnjom  hrama Svetog Velikomučenika Georgija, Prokuplje će dobiti tvrđavu, bedem koji će čuvati njegovo stanovništvo, istakao je govoreći o važnosti izgradnje ovog hrama vladika Arsenije.

 

On se zahvalio  lokalnoj samoupravi, pripadnicima Vojske Srbije, Kancelariji za saradnju sa verskim zajednicama Vlade Srbije, privrednicima prokupačke opštine i ljudima dobre volje, što su svestrano pomogli početak gradnje crkve.

Vladika Arsenije je naglasio da je izgradnja hrama mnogo više od graditeljskog poduhvata i posebnu zahvalnost uputio rukovodstvu Opštine Prokuplje, koja se svestrano potrudila i pomogla početak gradnje ovog svetog hrama.

-Graditi crkvu znači graditi Božiji hram. Ovom gradnjom mi nastavljamo tradiciju naših predaka i svih vladara, koji u svetu nisu bili poznati po svojim dvorovima, već po svojim zadužbinama. Da ovaj grad treba da ima Sveti dom pokazali su i privrednici na donatorskoj večeri 8.februara kada je prikupljeno više od  2,3 miliona dinara, podsetio je vladika i podvukao da će nakon završetka izgradnje u hramu biti pohranjeni delovi moštiju Svetog Đorđa, koji su sada smešteni u crkvi Svetog Prokopija.

    

Predsednik Opštine Prokuplje je ovom prilikom podsetio da je ideja o izgradnji crkve  postojala još davne 1934. godine i da su ovu ideju podržali kralj Aleksandar Karađorđević i vladika Varnava.

– I pored  ove podrške prolazile su godine i decenije, a sa realizacijom se nije odmicalo. Na dan gradske slave Sveti Prokopije  21.jula 2016. Godine, lično sam se upoznao sa ovom idejom i svestrano je sa svojim saradnicima podržao. Bez naknade smo Crkvi ustupili 40 ari zemljišta i sa 600 hiljada dinara pomogli izgradnju temelja crkve, istakao je Simonović i dodao da je u budžetu Opštine Prokuplje planirano da se za izgradnju hrama Svetog Velikomučenika Georgija, ove godine izdvoji milion dinara.

  

On je posebno podvukao da je dobro što se crkva gradi na ovom lokalitetu iz razloga što ovde živi veliki broj Prokupčana  i meštana sela Donja i Gornja Stražava, kojima će nova crkva biti bliža da na velike pravoslavne praznike, ali i kad god osete potrebu za tim, odu u crkvu i pomole se Bogu za svoje i zdravlje najmilijih.

-Krajem prošle i početkom ove godine sam rekao da će Prokuplje biti veliko gradilište, sada to naši sugrađani mogu da vide i na delu. Pored izgradnje, adaptacije i sanacije gradskih,prigradskih i seoskih ulica, vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcije školskih i kulturnih ustanova, nastojimo da pomognemo da što veći broj naših sugrađana nađe zaposlenje. Još jedan od vrlo važnih zadataka lokalne samouprave jeste čvrsta namera  da pomognemo i izgradnju hrama Svetog  Velikomučenika Georgija. Ovaj hram će nakon svoje izgradnje biti mesto gde će se narod okupljati i moliti Bogu, gde će čuvati tradiciju svojih predaka i negovati pravoslavlje, naglasio je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović i i istakao važnost dobre saradnje lokalne samouprave  sa sveštenstvom crkve Sveti Prokopije.

Crkva Velikomučenika Georgija imaće površinu od 274 metra kvadratna, a činiće je  ulazni  trem, priprata, deo za prijem vernika, južna i severna apsida i oltarski deo. Predračunska  vrednost radova  za izgradnju crkve iznosi 43,2 miliona dinara.

Veličina slova: