Станари Дома ученика за Прокупчане
27. априла 2018.
Предности нове зелене пијаце
27. априла 2018.
Прикажи све

За боље услове живота Прокупчана

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић одржао је састанак са представницима Европске инвестиционе банке (Eиб) и представницима Програма организације Уједињених нација за развој (УНДП), на коме је Општина Прокупље добила подршку за изградњу нове зелене пијаце. Састанку је присуствовао и посебан саветник министра за државну управу и локалну самоуправу Дејан Миловановић, као и начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић, помоћник председника Општине Прокупље Љубинко Благотић, начелник Општинске управе Никола Копривица, чланови већа и представници општинских служби, али и јавних предузећа прокупачке општине.

Министарство државне управе и локалне самоуправе аплицирало је зајам Европске инвестиционе банке, који ће спроводити кроз пројекат „Партнерство за програм локалног развоја за програмски период од 2018. до 2022. године у износу од 22.000.000,00 евра. Пројекат ће бити реализован у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој, а одобрио га је Савет за координацију пројеката децембра 2017. године. Споразум о финансирању између Програма Уједињених нација за развој и Министарства државне управе и локалне самоуправе потписан је 18. априла 2018.  и средства за 2018. годину су пребачена УНДП.

-Средства зајма су намењена јединицама локалне самоуправе, која ће се у виду грантова доделити јединицама локалне самоуправе. Њима ће локалне самоуправе поправити и ревитализовати постојећу инфраструктуру, побољшати квалитет пружања услуга, како би се повећало економско оснаживање, побољшао квалитет живота локалних заједница и смањио одлив становништва, рекао је Миловановић.

Он је додао да ће инвестиције помоћи у стварању дугорочног оснаживања локалних заједница, чиме ће се повећати њихови капацитети адекватног реаговања на ванредне ситуације, као што су природне катастрофе и миграционе кризе. Помоћи ће и у решавању неких од основних узрока миграције, као што су и висока незапосленост и негативан економски развој.

-На основу прегледа потреба које је Министарство спровело у октобру 2017. на локалном нивоу идентификована су четири приоритета који су у фокусу пројекта. То су поправка и унапређење јавних зграда, реконструкција локалних пијаца, капацитети за систем управљања општинама и обнова јавног простора и локалних садржаја, истакао је Миловановић и додао да је приоритет општине Прокупље, који ће бити сагледан овим пројектом, изградња нове зелене пијаце по европским стандардима.

Како је у Прокупљу пољопривреда идентификована као једна од кључних стратешких области она захтева посебну подршку, посебно зато што има 5.548 пољопривредних газдинстава.

-Одавно постоји потреба за изградњом нове зелене пијаце, јер је ова, која се налази у центру града неусловна и небезбедна, пошто се налази у близини две школе, те тако представља и опасност за децу. Ово је добра прилика, која нам се пружила да средствима  Европске уније, брже и лакше решимо дугогодишњи проблем неусловне пијаце, изградњом нове модерне. Тиме би локални произвођачи имали боље услове за пласирање робе, а хигијена и квалитет производа, који се продаје би се побољшао, пошто би нова тржница била изграђена у складу са највишим стандардима, нагласио је председник Општине Прокупље Александар Симоновић, упознајући присутне са актуелним стањем постојеће неусловне пијаце.

Величина слова: