Трибина о насиљу над женама
9. децембра 2019.
Још једна акција добровољног давања крви у Прокупљу
9. децембра 2019.
Прикажи све

Завршен Фестивал „Лектирићи екс ју фест“ у Прокупљу

Овогодишњи, Међународни позоришни фестивал за децу и младе “Лектирићи екс ју фест“, који је у нашем граду одржан седму годину заредом, завршен је успешно. Према мишљењу организатора, Народне библиотеке „Раде Драинац“, овај пут је понуда представа  била најбоља откако Фестивал постоји, у обе конкуренције.

Све представе, према наводима жирија, одликује тежња за трагањем и померањем граница драмског израза, несебично и ватрено предавање педагошком раду, изражена колективна и индивидуална сценска експресија, достојан однос према драмској баштини, као и смели излети у стварању оригиналних текстова. Водило се рачуна о свим елементима позоришног чина, док је публика дала немерљив допринос успеху одиграних представа. Након одгледаних 12  представа, осам за децу и четири за младе, у периоду септембар- децембар 2019. године, жири је једногласно донео све одлуке.

У категорији представа за децу, на трећем месту нашла се представа Од читања се расте Јасминке Петровић, у режији Слободанке Опарнице, Драмска група „Петар Кочић“ из Инђије, другопласирана је Капетан Џон Пиплфокс Душка Радовића, у режији Марије Миленковић, ОШ „Митрополит Михаило“ у Сокобањи, док је за најбољу проглашена представа Чаробњак из Оза Милене Деполо, у режији Игора Ристића, ОДДФ „Жар птица“ из Сурдулице.

Награду публике у овој категорији, добила је представаГуливер у земљи лутака АП „Јанићије Поповић“ из Грачанице.

У категорији представа за младе, треће место припало је представи Свадба Зорице Давитковске, у режији ауторке Елене Јакимовске, СОУ „Ђорче Петров“ из Криве Паланке, другопласирана је Лајање на звезде Милована Витезовића, у драматизацији и режији Весне Станковић, Гимназија „Црњански“-БИС из Београда, а титулу најбоље понела је представа Оркестар Титаник Христа Бојчева, у режији Иване Милосављевић, Католички школски центар „Свети Фрањо“ из Тузле.

Награду публике у категорији омладинских представа, понела је Зана Замфировић.

Величина слова: