Богато Културно лето
19. јуна 2015.
Вече староградских песама
23. јуна 2015.
Прикажи све

Дан када су стрељани родољуби


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 

borci111 borci11

Чланови СУБНОР-а у Прокупљу,данас су обележили дан када је 1942. године у Великој Плани у Топлици,стрељано 250 родољуба. 

Одавању почасти и полагању венаца на споменик стрељаним Топличанима,присуствовали су представници Удружења потомака ратова 1914-1921,  Резервних војних старешина,као и представници Удружења Рома и Удружења пензионера.

Љубомир Јовановић,потпредседник СУБНОР-А Прокупље,изразио је захвалност свим присутним поштоваоцима народноослободилачког рата који су минутом чутања одали почаст стрељаним родољубима.

Савез бораца Општине Прокупље у циљу неговања и поштовања традиције НОР-а,жели да сачува од заборава ово злочиначко дело које је починила бугарска војка над недужним становништвом,после неуспеле војне офанзиве на  подручју Великог Јастрепца,у периоду од 19. до 23. јуна 1942.године.

-Није нам намера да се данас упуштамо у војну стратегију,као и војне маневре који су веома успешно и  одговорно обављени од стране војних команданата партизанске Великојастрњебачке и Малојастребачке чете.Бугарска офанзива доживела је неуспех,а непријатељ је свој бес искалио на недужним сељацима. Стрељано је 250 мештана из Горње Бреснице,Горње Јошанице,Велике Плане,Здравиња,где је и попаљено много кућа,подсетио је на страдање топличког народа секретар СУБНОР-а Мирослав Величковић.

 

 

Величина слова: