„Lektirići“ na festivalu u Leskovcu
23. novembra 2016.
Održana 5. sednica SO Prokuplje
25. novembra 2016.
Prikaži sve

Dečja prava u priči i praksi


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

seminar%201%2024_11_1

Društvo za razvoj dece i mladih Otvoreni klub iz Niša,u saradnji sa Društvom Roma Prokuplje i Kancelarijom za decu i mlade Opštine Prokuplje,organizovali su  storiteling trening-radionicu „Dečja prava u priči i praksi“.

-Ovo je jedna šira priča u okviru projekta “Dečja prava u priči i praksi“ koji  Otvoreni klub sprovodi od aprila meseca,u saradnji sa još sedam organizacija među kojima je i Društvo Roma Prokuplje. Na početku samog projekta šesnaestoro mladih je prošlo trening za Dečja prava i Treći opcioni protokol uz Konvenciju o pravima deteta,nakon toga su sprovedene radionice koje u Prokuplju još uvek traju,kao i u ostalih sedam gradova. Storiteling trening je jedna inovativna metoda pomoću koje se zagovaraju dečja prava. Mladi,učesnici treninga će naučiti kako da napišu dobru priču,kroz koju će ukazati na  neku promenu na lokalnom nivou,kao jednom od mehanizama zaštite dečjih prava. Nakon treninga biće raspisan konkurs gde će učestvovati učesnici današnjeg treninga,ali i šire građanstvo,kako bi se prikazalo kršenje dečjih prava u praksi,izjavila je koordinator projekta Jovana Čanji Aranđelović.

Prema njenim rečima,Opština Prokuplje ima veoma dobar Lokalni akcioni plan za decu,ovo je prika da se on revidira,kao i da se definišu eventualni problemi dece i mladih. Pored Niša i Prokuplja,u projektu učestvuju i organizacije iz Knjaževca,Svrljiga,Zaječara,Pirota,Vranja i Bujanovca. Predviđeno je da se održi osam dvodnevnih storiteling treninga,kojim će biti obuhvaćeno 200 dece iz svih osam gradova.

-Na kraju projekta biće održana velika konferencija na kojoj će svi učesnici izneti svoje zaključke,na osnovu kojih ćemo doći do krajnjeg cilja ovog projekta,a to je ratifikacija Trećeg opcionog protokola uz Konvenciju o pravima deteta  koji nudi  mogućnost pojedincu- detetu  da se žali Komitetu za prava deteta u Strazburu,ukoliko je iscrpeo sve mehanizme u svojoj državi,istakla je Jovana  Čanji Aranđelović. 

seminar%202%2024_11

Veličina slova: