Ветеринарски смер се не укида
4. новембра 2014.
Мoja школа – мој клуб
6. новембра 2014.
Прикажи све

Делегација Прокупља посетила Епон у Француској


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

unnamed%20(5)

Иницијатива за братимљење општина Епон и Прокупље званично је покренута на свечаном скупу у градићу Епону,који се налази 40 километара северозападно од Париза. На позив градоначелника Ги Милера и његовог заменика Ивице Јовића,скупу су присуствовали Његова екселенција амбасадор Србије у Француској Рајко Ристић,сенатор у Сенату Републике Француске Софи Прима,посланик Парламента Француске Жан Мари Тетар,председник Савеза удружења Срба у Француској Ромео Милошевић,посланици регионалног и локалног парламента,градоначелници суседних градова и делегација Прокупља,у којој су били начелник Топличког округа Братислав Јовановић,председник Општине Мирољуб Пауновић,председник Скупштине општине Радослав Михајловић,члан Општинског већа Дејан Лазић и Оливер Пајевић који је иницирао контакте.

Градоначелник Епона Ги Милер је гостима прве речи добродошлице упутио на српском језику,а потом је подсетио на наше историјске везе и са великим задовољством истакао да ту живи велики број грађана пореклом из Србије. Поносан је на то што је Француз српског порекла и то из Прокупља,истакао је заменик градоначелника Епона Ивица Јовић,као и на то што је коначно пројекат братимљења ове две општине отпочео.

– И то је наставак брака насталог из љубави којим су давно започети чвршћи односи између Француске и Србије,рекла је сенатор Софи Прима и пожелела да све што се ради на том плану буде успешно.

IMG_2882 unnamed%20(22)

– То је добра вест за грађане српског порекла у нашој покрајини Ивлин,који су овде многобројни,рекао је посланик француског Парламента Жан Мари Тетар и додао да је у време мундијализације веома важно поставити директне и дугорочне везе између народа,базиране на сличностима какве постоје између Епона и Прокупља.

– Дугорочне и директне везе у овом времену,да би биле такве и да би опстале,по правилу морају почивати на економским везама,нагласио је амбасадор Србије Рајко Ристић и додао да ће се потрудити да личним ангажовањем помогне да братимљење Прокупља и Епона у правом смислу успе и буде дуговечно у обостраном интересу.

Председник Савеза Срба у Француској Ромео Милошевић је подсетио да је од оснивања удружења управо то била првобитна идеја,око које су се пре десет година окупили и да се коначно види да је успех надохват руке.

На изузетној добродошлици и братским намерама у име делегације и грађана Прокупља захвалио се председник СО Прокупље Радослав Михајловић,који је истакао вековно пријатељство између Француске и Србије и домаћинима предао писмо народног посланика у Скупштини Републике Србије др Дарка Лакетића,у коме се између осталог каже : „ Кроз векове,Француска је Србији била савезница,заштитница и узор,а уређење њеног друштва циљ коме треба стремити. Наш однос одувек је био испреплетан и динамичан. Карактерисала га је велика љубав и пријатељство. Истинска спона тог пријатељства били су људи.“

unnamed%20(21) unnamed%20(24)

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић,поздрављајући све присутне уз захвалност за братско гостопримство,упознао је домаћине са Прокупљем и са свим могућностима и потенцијалима наше општине за сарадњу са Епоном. Потом им је упутио и званичан позив да дођу код нас и осете традиционално српско гостопримство,чувену српску кухињу и све лепоте нашег краја.

Видео презентације обе општине изазвале су пуно знатижеље и гостију и домаћина,а Французи су нарочито пажљиво пропратили део у коме се говори о улози генерала Тренијеа у ослобађању Прокупља,као и то да једна наша градска улица носи његово име. Посебно одушевљење су исказали на крају када су уочили да је израда презентације на француском језику поверена прокупачким гимназијалцима,који су то изузетно професионално одрадили као да су рођени Французи.

Предајући Повељу Топличког округа за јединствен и несебичан допринос зближавању градова,држава,француског и српског народа,као и реплику заставе Гвозденог пука градоначелнику Ги Милеру и његовом заменику Ивици Јовићу,начелник Топличког округа Братислав Јовановић је у знаку 100 година Великог рата подсетио на заједништво српске и француске војске у славној епопеји од Крфа,преко Солунског фронта до коначног ослобођења.

unnamed%20(28)

Истог дана делегација Прокупља присуствовала је обележавању 10 година рада и постојања Завичајног клуба Србија,коме је присуствовало више од 300 наших земљака који живе и раде у Француској. Честитајући им вредан јубилеј,председник СО Прокупље Радослав Михајловић уручио је Повељу и реплику заставе Гвозденог пука председнику Савеза удружења Срба Ромеу Милошевићу за изузетан допринос и подршку у развијању чврстих и значајних односа између Прокупља и наших земљака у Француској,међу којима је и пуно Прокупчана.

Све трошкове пута и боравка делегације Прокупља у граду Епон у Француској сносио је домаћин и Завичајно удружење Србија из Француске.

 

                                                                                             

Величина слова: