Удружење обележило своју славу
6. маја 2016.
Вечерас почиње Фестивал кратког филма
10. маја 2016.
Прикажи све

Две деценије Галерије „Божа Илић“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 galerija%201

Народни музеј Топлице обележио је значајан јубилеј,20 година од отварања Галерије „Божа Илић“,у присуству бројних поштовалаца сликарства великог уметника Боже Илића.

Поред бројних гостију,обележавању овог важног датума за културу и  уметност Прокупља и Топлице,присуствовали су и представници Општине Прокупље,заменик председника Илија Ђедовић и већница за културу Милица Ерић.

Директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић,овом приликом уручио је захвалнице људима који су почели да раде са отварањем Галерије,а онда је истакао да треба поменути и оне који су највише заслужни што овај простор постоји у нашем граду,а то су тадашњи начелник Топличког округа Ратко Зечевић и  председник Општине Прокупље Радан Лакићевић.

galeriiijjja

Виши кустос Галерије Србије у Нишу Радмила Костић је била први стално запослени историчар уметности у Музеју.

-Снага,ентузијазам и енергија свих нас је била велика. Настојали смо да се наметнемо квалитетом ликовној сцени Србије. То смо радили из године у годину и ова Галерија је у потпуности оправдала своје постојање,а уједно са њом живи име и дело нашег великог Боже. Ту је и колонија „Меморијал Божа Илић“,кроз коју је прошао велики број сликара из различитих крајева наше земље и света,који су учествујући у њој проносили његово име,али име Прокупља и Топлице,рекла је Костић.

Гост Народног музеја Топлице поводом овог великог и значајног јубилеја био је и писац Иван Ивановић,Божин Житнопоточанин. Он је говорио о лику и делу Боже Илића,истичући његову генијалност,без обзира на хендикеп који је имао,као и савршенство које је Божа у свом ставралаштву достигао,а које се према мишљењу критике,види на готово свим његовим,непревазиђеним уметничким делима.

galerija%202

Ивановић је додао да је присуствовао и давњашњем отварању Галерије,која је и према његовом мишљењу оправдала своје постојање,те да је добро да као таква живи са Божиним именом и да тако треба да остане.

Паралелно са радом Галерије покренута је и спроведена у дело иницијатива за доделу награде Боже Илић,(укинута 2006.) што је додатно подигло ниво рада Историје уметности Народног музеја Топлице. Две године касније покренута је и Ликовна колонија „Меморијал Божа Илић“.

 Народни музеј Топлице,према речима директора Жарића,доделу награде са Божиним именом,планира да врати на јесен ове године.

Посетиоци су поводом обележавања ове велике годишњице имали прилику да виде Божине слике,али и најрепрезентативнија дела уметника,који су добили награду „Божа Илић“.

-Ликовни живот Прокупља и Топличког округа,добрим делом се не може замислити без Галерије „Божа Илић“ Народног музеја Топлице. Током двадесет година њеног постојања и рада представљено је преко 300 изложби и још више уметника,истакао је историчар уметности у Народном музеју Топлице Драган Поповић.

 Пре свега то су добитници Југословенске награде за сликарство „Божа Илић“,Велизар Крстић,Милош Гвозденовић,Цветко Лаиновић,Слободанка Шефер,Никола Гвозденовић,Радољуб Спасојевић,Мирослав Анђелковић и академик Љубица Цуца Сокић. Најзначајнији представници Прокупља и Топлице,који су излагали самостално или у оквиру Удружења ликовних уметника Топлице су Драган Дробњак,који је урадио три портрет бисте Боже Илића као поклон граду,затим Радослав Лале Миленковић,Мирослав Лазовић,Богдан Антонијевић,Георги Георгијев,Небојша Станковић и многи други.

 

-Убрзо по отварању ове наше Галерије постало је веома важно,али и престижно излагати у њој,рекао је Дробњак и подсетио да је отварање исте,давне 1996.године,обележила ретроспективна изложба патрона галерије,Боже Илића,која је наишла на огроман пријем публике,три године након његове смрти.

Величина слова: