Osim školskih i vannastavnih aktivnosti u Domu učenika srednjih škola u Prokuplju velika pažnja poklanja se i ishrani srednjoškolaca. U kuhinji se dnevno sprema blizu 400 obroka za korisnike ustanove i 60 za studente.
Šef kuhinje Milena Bogdanović rekla je da je u jelovniku zastupljen širok asortiman jela.
– Priprema obroka vrši se po standardima kvaliteta ishrane za učenike i studente. Ukupno je standardizovano 357 recepata,čime se obezbeđuje širok asortiman jela,izjavila je ona i istakla da je tačno propisana i kalorična vrednost hrane.
Prema njenim rečima u Domu se svakodnevno na meniju nalaze dve vrste jela po obroku,pri čemu dva puta nedeljno jedno od tih jela mora biti iz grupe posnih.
Od maja meseca 2012. godine u ustanovi se primenjuje sistem bezbednosti hrane– HACCP.
Tokom sedmice srednjoškolci i studenti uz glavni obrok imaju voće,sokove,kolače i druge vrste dezerta.
Direktor Doma Jelena Vuković napominje da su u predhodnom periodu realizovali dva projekta u ukupnoj vrednosti od 3,3 miliona dinara.
– U restoranu i kuhinji uvedena je ventilacija,klimatizacija i grejanje,a u novom delu zgrade okrečene su sve prostorije. Sredstva za ove poslove obezbedilo je Ministartvo prosvete,nauke i tehnološkog razvoja-Sektor za učenički i studenski standard,izjavila je ona i podvukla da se u pripremi obraka koriste sveže i kvalitetne namirnice.
U domskoj pekari svakodnevno se pravi više stotina slanih i slatkih peciva.
– Da se o ishrani vodi računa govori i podatak da laboratorijske analize hrane vrši Zavod za javno zdravlje iz Niša,napomenula je Jelena Vuković.