Велико интересовање пољопривредника за школу
11. децембра 2014.
Старо и нестало воће Србије
15. децембра 2014.
Прикажи све

Испод липе о самоћи


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSCN6269

У Народном музеју Топлице,међу читаоцима и љубитељима његових романа,сасвим слободно можемо рећи међу својима,књижевни стваралац из Прокупља Сибин Шовић је представио свој 16. роман. Овога пута то је „Липа и самоћа“. Чини се самоћа са великим С,али да кренемо редом.

Како добар тим не треба мењати или,како аутор каже,тим који побеђује,тако су и о овом његовом новом књижевном остварењу говорили управо такви,исти људи. Испред издавача,Књижевног друштва „Раде Драинац“ Саша Миловановић,затим професорка српског језика и књижевности Соња Миљковић и новинарка РТС-а Невенка Стојановић. А да прича о „Липи и самоћи“ буде дочарана на прави начин потрудио се и гитариста Војислав Миленковић.

DSCN6274

И,као што је речено на промоцији,за почетак и на почетку поново град Сиград. Верни читаоци овог аутора већ очекују да их писац и са овом новом причом опет одведе до њега. Ипак,Сиград је у овом роману другачији и мирише на липу,на младост и најлепше годишње доба. Овде се читаоцу може учинити да је та липа баш из његове улице,града и живота.

– Благо онима који тамо станују,каже писац и полако нас уводи у један нови свет ликова и догађаја,а они као да су нам однекуд познати и као да своје склапају од делова наших живота.

Оно што је,према мишљењу Соње Миљковић,тема овог романа,јесте вишевековно тројство,а то је љубав,прељуба и покајање.

Сам аутор истиче да је „Липу и самоћу“ саставио од 12 поглавља и да је кроз свако од њих проткана самоћа и усамљеност,које само у први мах говоре о истом осећању,али у ствари изражавају потпуно два различита стања.

– Није добро да човек буде сам,али у данашње време то је постала редовна појава. О томе говори мој роман. О самоћи,па ако се у ту самоћу преплете и усамљеност,онда ту настане велики проблем,рекао је аутор Сибин Шовић.

DSCN6272

Јунаци његовог романа се кроз монологе и дијалоге присећају прошлости изражавајући тако и градећи своје тренутне емоције. Важно и значајно место у роману аутор је,како наглашава,дао и нарацији и дескрипцији,како би што верније дочарао своје јунаке Калину,Бранка и Митра,заточене у љубавном троуглу.

– Липа је свето словенско дрво. Од липе креће Бранков поглед,а остало,уколико нисте,сазнајте тако што ћете прочитати мој роман,поручио је Сибин Шовић и промоцију свог новог,17. по реду романа,већ најавио за јун месец следеће године.   

Величина слова: