Veliko interesovanje poljoprivrednika za školu
11. decembra 2014.
Staro i nestalo voće Srbije
15. decembra 2014.
Prikaži sve

Ispod lipe o samoći


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSCN6269

U Narodnom muzeju Toplice,među čitaocima i ljubiteljima njegovih romana,sasvim slobodno možemo reći među svojima,književni stvaralac iz Prokuplja Sibin Šović je predstavio svoj 16. roman. Ovoga puta to je „Lipa i samoća“. Čini se samoća sa velikim S,ali da krenemo redom.

Kako dobar tim ne treba menjati ili,kako autor kaže,tim koji pobeđuje,tako su i o ovom njegovom novom književnom ostvarenju govorili upravo takvi,isti ljudi. Ispred izdavača,Književnog društva „Rade Drainac“ Saša Milovanović,zatim profesorka srpskog jezika i književnosti Sonja Miljković i novinarka RTS-a Nevenka Stojanović. A da priča o „Lipi i samoći“ bude dočarana na pravi način potrudio se i gitarista Vojislav Milenković.

DSCN6274

I,kao što je rečeno na promociji,za početak i na početku ponovo grad Sigrad. Verni čitaoci ovog autora već očekuju da ih pisac i sa ovom novom pričom opet odvede do njega. Ipak,Sigrad je u ovom romanu drugačiji i miriše na lipu,na mladost i najlepše godišnje doba. Ovde se čitaocu može učiniti da je ta lipa baš iz njegove ulice,grada i života.

– Blago onima koji tamo stanuju,kaže pisac i polako nas uvodi u jedan novi svet likova i događaja,a oni kao da su nam odnekud poznati i kao da svoje sklapaju od delova naših života.

Ono što je,prema mišljenju Sonje Miljković,tema ovog romana,jeste viševekovno trojstvo,a to je ljubav,preljuba i pokajanje.

Sam autor ističe da je „Lipu i samoću“ sastavio od 12 poglavlja i da je kroz svako od njih protkana samoća i usamljenost,koje samo u prvi mah govore o istom osećanju,ali u stvari izražavaju potpuno dva različita stanja.

– Nije dobro da čovek bude sam,ali u današnje vreme to je postala redovna pojava. O tome govori moj roman. O samoći,pa ako se u tu samoću preplete i usamljenost,onda tu nastane veliki problem,rekao je autor Sibin Šović.

DSCN6272

Junaci njegovog romana se kroz monologe i dijaloge prisećaju prošlosti izražavajući tako i gradeći svoje trenutne emocije. Važno i značajno mesto u romanu autor je,kako naglašava,dao i naraciji i deskripciji,kako bi što vernije dočarao svoje junake Kalinu,Branka i Mitra,zatočene u ljubavnom trouglu.

– Lipa je sveto slovensko drvo. Od lipe kreće Brankov pogled,a ostalo,ukoliko niste,saznajte tako što ćete pročitati moj roman,poručio je Sibin Šović i promociju svog novog,17. po redu romana,već najavio za jun mesec sledeće godine.   

Veličina slova: