Светски дан борбе против шећерне болести
13. новембра 2014.
Бесплатна контрола шећера
17. новембра 2014.
Прикажи све

Изложба о економијама Јасеновачког логора


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

_4%20%204_%20srpska%20brigada,%201%20bat

У Народном музеју Топлице отворена је покретна изложба „Економије Јасеновачког логора“ археолога Тање Тулековић.

– То је друга изложба вишег кустоса археолога Тање Тулековић,а осмишљена је на вербалним сведочанствима преживелих логораша са циљем да посетилац осети емоцију,рекао је организатор изложбе,виши кустос историчар у Народном музеју Топлице Дарко Жарић.

Он је овом приликом додао и то да када се говори о економијама концентрационог логора Јасеновац,из литературе се стиче утисак да је та радна група имала повластице.

– Било је управо супротно,окружени храном логораши су умирали од глади. Радили су у страшним мукама и производили храну за своје џелате,записала је Тулековић. Оно што је,према речима Тулековићеве,за посетиоце битно јесте и то да логораши нису мучени само унутар зидина самог логора,већ и ван њега.

2%20desna%20stojan%20stojanovic  P1010186

Ову изложбу је отворио Стојан Стојановић (1916),једини живи логораш у Топлици из села Пашинац. Стојан Стојановић је као подофицир Војске Краљевине Југославије заробљен 10. априла 1941. године код Ниша,одакле је депортован најпре за Бугарску,а затим у Аустрију у војни логор 17Б,три километра удаљен од града Кремс,у коме су били Французи,Пољаци и Совјети. Логор су ослободили Американци 8. маја 1945. године.

– Злочини,почињени у име две идеологије фашизма и нацизма,однели су на овом месту 700.000 живота,а у целом свету око 55 милиона. Никад у историји људске цивилизације није погинуло толико људи у неком рату. Никад на Балкану са таквом мржњом није неко покушавао да уништи други народ,као што су то радиле усташе са Србима у Хрватској,Босни и Херцеговини и Срему,нагласио је Дарко Жарић.

Циљ ове изложбе јесте публикација истраживања о Јасеновачком логору.

P1010181 P1010195

Величина слова: