За безбедније кретање пешака
5. маја 2015.
Обнављање пријатељских веза
7. маја 2015.
Прикажи све

Јавна расправа о заштити облачинске вишње

berba%20visnje Vusnja1

Одељење за пољопривреду Општине Прокупље организовало је састанак са произвођачима вишње на коме се говорило о елаборату заштите географског порекла облачинске вишње.

Говорећи на јавној расправи о елаборату заштите географског порекла облачинске вишње,менаџер Сектора за развој пољопривреде и рурални развој Регионалне развојне агенције Југ Тамара Живадиновић истакла је да је у интересу земљорадничких задруга и самих произвођача овог воћа да се у што већем броју укључе у јавну расправу,како би се направио један квалитетан елаборат који би се послао Агенцији за заштиту интелектуалне својине на усвајање.

– Осим Мерошине и велики део прокупачке општине,где се производи вишња,обухваћен је овим елаборатом. У ове две општине производи се највише облачинске вишње у Србији,рекла је она и додала да је Земљорадничка задруга „Вишња“ већ направила Предлог елабората и да се он сада налази на јавној расправи.

Облачинска вишња би се,на основу Предлога елабората,географски заштитила под називом „Облачинка“.

– Својим настанком,узгојем,обрадом,технологијом и специфичним својствима производње,облачинска вишња се знатно разликује од других сорти овог воћа. Због тога је неопходно да се она географски заштити,изјавила је Тамара Живадиновић и додала да је елаборат о заштити географског порекла облачинске вишње послат и Министарству пољопривреде и заштите животне средине.

О штетности деловања жилогриза,последицима које настају његовим деловањем и мерама за заштиту од ове штеточине говорила је Татјана Савић Гавриловић.

– Многе површине под вишњама у последњих неколико година су због жилогриза нестале. Због тога је неопходно да се слушају савети пољопривредних стручњака и што пре предузму мере за заштиту воћњака од жилогриза,нагласила је она.  

Величина слова: