Прекид у водоснабдевању због квара
29. септембра 2016.
Споменик јунацима
1. октобра 2016.
Прикажи све

Кројачки занат као културно наслеђе


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 И галерија Фил-арт се својим програмом придружила манифестацији “Дани европске баштине“. У њеном изложбеном простору представљени су предмети,који су власништво и наслеђе  Божидара Филиповића.

У програму ове вечери учествовали су старешина цркве Свети Прокопије отац Никола и професор историје у Основној школи „Ратко Павловић Ћићко“ Зоран Павловић.

filart3 filart2

-Нашом црквом треба де се поносимо где год у свету да се налазимо. Она је велики и својеврстан бисер духовно-историјског наслеђа српског народа,истакао је између осталог говорећи о нашој цркви  као културном наслеђу,старешина цркве Свети Прокопије отац Никола.

Професор историје Павловић је публици у галерији Фил-арт говорио о старом кројачком занату. Он је истакао да је овај занат познатији под именом шнајдерски и да је Прокупље некада било веома познато по добрим шнајдерима.

-И занати су део нашег наслеђа које треба да чувамо. Својом прошлошћу,која нам је у наслеђе оставила многе важне и значајне историјске датуме и  споменике културе,треба да се поносимо. Наших старих Прокупчана,који су били  мајстори свог заната,  кроз овакве манифестације треба  често да се сетимо,јер и њихова дела су такође наше културно наслеђе и велико благо,нагласио је Павловић. 

fil%20art%2011 

 

 

Величина слова: