Величанствен дочек на Тргу топличких јунака
14. јануара 2016.
Формиран Савет скупштина општина југa Србије
18. јануара 2016.
Прикажи све

Култура спаја људе


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Poseta%20Muzej%201

У организацији Клуб-филма Прокупље у Народном музеју Топлице од 15. до 17 јануара одржава се културна манифестација под називом Дани бугарског филма. Свечаном отварању ове манифестације присуствовао је генерални конзул Републике Бугарске у Нишу Атанас Крастин,чланови Општинског већа Милица Ерић и Љубиша Благотић,као и љубитељи филма.

Чланица Општинског већа задужена за културу Милица Ерић рекла је да јој је драго штоје генерални конзул Бугарске дошао у Прокупље и својим  присуством подржао једну овакву културну манифестацију.

– Ми смо мали балкански народ,као и ви. Али,Србија и Бугарска поносе се својом културом и обичајима. На културној,привредној и свакој другој сарадњи ми данас градимо и унапређујемо добросуседске односе и јачамо везе између два народа,рекла је Милица Ерић и додала да у наредном периоду очекује још отворенију сарадњу и на другим видовима културе,а не само филма.

Poseta%20Muzej%202 Poseta%20Muzej%203

Генерални конзул Крастин нагласио је да је Прокупље четврти град у Србији где се одржава оваква филмска манифестација.

– Култура је мост и област која спаја људе. Надам се да ће се грађани Прокупља након ове манифестације боље упознати са културом,традицијом и обичајима бугарског народа. Осим културне,треба проширити и друге видове сарадње,првенствено привредне,рекао је Крастин који се захвалио руководству Општине што је подржало одржавање ове јединствене филмске манифестације.

Председник Клуб-филма Жикица Јовановић у свом говору је рекао да,и поред тога што нам је Бугарска веома близу,мало знамо о обичајима и традицији бугарског народа. 

– Иако далеко,филм нам је омогућио да много више знамо о појединим земљама Европе и света. Тродневна манифестација посвећена бугарском филму је јединствена прилика да се Прокупчани упознају са обичајима и традицијом народа Бугарске,изјавио је Јовановић који се захвалио локалној самоуправи и Народном музеју Топлице што су пружили велику помоћ и подршку у реализацији ове филмске манифестације.

Током боравка у Народном музеју Топлице,директор ове установе Дарко Жарић упознао је госта из Бугарске са археолошким поставкама,као и поставкама из Топличког устанка и Другог светског рата.  

Poseta%20Muzej%204

Величина слова: