Победник Купа риболоваца „Топлица 1“ из Прокупља
11. августа 2014.
O Б А В Е Ш Т Е Њ Е
13. августа 2014.
Прикажи све

Културно-историјска топографија општине Прокупље


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_0310

После пројекта који је реализован пре пет година,а којим је извршено испитивање насеља са леве стране реке Топлице,Народни музеј започео је испитивање насеља на десној обали ове реке.

– Реализацијом овог пројекта биће обједињено рекогносцирање терена општине Прокупље,а подаци који буду прикупљени биће добар основ за штампање топографске публикације,рекла је директорка Народног музеја Топлице Јулка Кузмановић Цветковић.

Према речима руководиоца истаживачког тима,историчара Петка Марјановића,пројекат „Рекогносцирање терена општине Прокупље“ подразумева археолошка,историјска и етнолошка истраживања 55 насеља,која се налазе на десној обали реке Топлице.

– Још у мају месецу трочлана екипа почела је да ради и обишла је 13 насеља. Тамо смо вршили истраживања о времену у којима су настала,које су етничке групе живеле у њима и која су веровања и обичаји били заступљени међу становништвом које је на овим просторима живело,истакла је етнолог у Народном музеју Топлице Зорица Цветковић,додајући да су током испитивања терена наилазили на материјалне доказе од великог значаја,који су обогатили музејску збирку.

Оно са чим се цео истраживачки тим слаже јесте да су насеља на десној обали Топлице постојала још у римском периоду,а да је крајем 19. века промењен етнички састав становништва.

– Крај 19. века карактерише насељавање Топлице,а од шездесетих година двадесетог века па до данас изражен је процес расељавања из насеља захваћених истраживањем. Општи закључак истраживача је да је пројекат,који финансира Министарство културе Републике Србије са 409.506 динара од великог значаја,јер ће заокружити претходна истраживања и добићемо праву слику о животу са обе обале реке Топлице,подвукао је руководилац пројекта „Рекогносцирање терена општине Прокупље“ Петко Марјановић.  

 

DSC_5837

Величина слова: