Пролећни мраз смањиће овогодишњи род грожђа у Тополичким виноградима,који се простиру на површини од 35 хектара у атарима прокупачких села Гојиновац и Шишмановац. Прошле године тај род износио је близу 200 тона.
– Због мраза очекујеје се да овогодишњи род грожђа буде мањи за 10 одсто у односу на прошлу годину. Без обзира на смањење рода наш основни циљ је да имамо квалитетно грожђе,од којег ће се добити разне врсте квалитетног вина,изјавио је менаџер у Топличким виноградима Драган Ковачевић и нагласио да ће се ране сорте белог грожђа, Совињон и Шардоне брати већ почетком септембра.
У виноградима ове фирме,која је формирана пре осам гадина,највише је заступљена аутохтона сорта Прокупац. Скоро 30 одсто површина налази се под овом сортом. У виноградима су заступљене још и сорте црвеног грожђа Каберне,Совињон,Мерло и Бургундац.
– Све количине произведеног грожћа биће прерађене у сопственој винарији у којој се налази најсавременија опрема. Сама винарија простире се на пет нивоа на површини од близу 9.000 квадратних метара,рекао је Ковачевић и подвукао да су вина произведена у винарији са заштићеним географским пореклом.