Светосавска повеља и академија
24. јануара 2017.
Велика потражња за огревом
26. јануара 2017.
Прикажи све

Министар отвара поставку „Топлички устанак“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

toplicki%20ustanak%20muzej

 Поводом обележавања стогодишњице Топличког устанка,у Народном музеју Топлице,20. фебруара нову трећу по реду,сталну поставку  „Топлички устанак 1917. године“,отвориће министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић.

-Овај наш велики пројекат подржало је Министарство културе и информисања Владе Републике Србије са милион и 523 хиљаде динара,а потом смо добили и додатних 460 хиљада динара за саму поставку,међународни научни скуп,изложбу и свечану академију. Аутор поставке је кустос историчар у Народном музеју Топлице Петко Марјановић,рекао је директор ове установе од националног значаја Дарко Жарић.

Поставка ће бити допуњена новим фотографијама,предметима и документима које је музеј сакупио у претходних 25 година уз помоћ својих суграђана.

toplicki%20ustanak%20muzej%202

-Ова поставка ће бити потпунија од претходних,јер ће захваљујући новим предметима посетиоцима музеја испричати још понешто што можда нису знали о великој побуни српског народна против бугарског окупатора,која је започела 26. фебруара 1917. године,а само после месец дана је у крви угушена,истакао је Жарић.

У музеју су већ у току радови на уређењу простора за нову поставку „Топлички устанак 1917. године“. Досадашња поставка биће пресељена у Куршумлију у хотелу „Европа“,чиме ће музеј у овом месту добити своје одељење.

-Тренутно се обавља глетовање,потом ће се приступити изради спуштеног плафона,а онда изради наменског осветљења за потребе поставке. Кроз сам дизајн и осветљење биће наглашени најбитнији догађаји Топличког устанка,  нагласио је  архитекта Милан Радовановић,задужен за идејно решење и дизајн поставке.

 После ових радова  биће постављени панои и витрине,штампане засене на прозорима,а потом ће се приступити и штампању садржаја изложбе.

Прву сталну поставку „Топлички устанак 1917. године“  Народни музеј Топлице  добио је 1977.,другу 1992. године,а ова трећа биће приказана на стоту годишњицу од устанка.

 

muzej33

 

Величина слова: