Ликовна колонија у Ајдановцу
2. јула 2014.
Обележен 4. јул Дан бораца
4. јула 2014.
Прикажи све

Награда „Драинац“ песнику Милошу Јанковићу


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 dobitnik%20drainac

Овогодишњи добитник награде „Драинац“,која се додељује на српском језичком подручју је песник Милош Јанковић,за збирке песама „Опсенарник “ и „Мелемник“ из 2013. године у издању Апострофа.

            – Међу ауторима који су се појавили деведесетих година 20.века,Милош Јанковић је један од  најизразитијих песника,који се издваја не само квалитетом свога дела,већ и бројем објављених књига. Он је песник „велике енергије и разноликих интересовања“,„песник промена“,који је антологијску изразитост у савременом српском песништву,у везаном и слободном стиху,остварио у доменима отаџбинске лирике,потом ангажоване у јединственом поетском пројекту духовно-религијско-отачаске поезије богословске инспирације,стоји између осталог у Саопштењу жирија за доделу награде „Драинац“.

            Према наводима жирија Јанковић је исписао стихире илити „лирске хагиографије“ православних светаца за сваки дан у години и сачинио „прави религиозни спев“. 

-Трећим сегментом свог певања истински се приближио Драинчевом поетском моделу,где аутор „портретише“ свеколики песнички  и данашњи светски цивилизацијски удес. У тој линији нарочито је испредњачио истински роман у стиховима „(Не)звани гости“,где се,уз песникове савременике Слободана Стојадиновића Чудеа и Андреја Јелића Мариокова,јавља Драинац лично,образложили су чланови жирија проф.др Горан Максимовић,Миљурко Вукадиновић и Драган Барјактаревић,наводећи разлоге због којих је  песнику Милошу Јанковићу  припало ово велико и значајно признање.

 

Величина слова: