Snežni pokrivač štiti ozime kulture
20. januara 2016.
Promovisan još jedan školski časopis
22. januara 2016.
Prikaži sve

Nakon inspekcijskih nadzora zaposleno 186 radnika


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Inspekcija%20rada%201 Inspekcija%20rada%202

Inspektori Republičkog odseka inspekcije rada u Prokuplju,tokom 2015. godine na teritoriji četiri opštine Topličkog upravnog okruga izvršili su 1.592 inspekcijska nadzora,kojima je bilo obuhvaćeno 16.639 radnika. Tokom nadzora oni su u Prokuplju,Blacu,Žitorađi i Kuršumliji zatekli 299 radnika koji su radili na crno.

– Nakon ispekcijskih nadzora i zatečenih radnika koji su radili na crno,poslodavci su sa 186 radnika zasnovali radni odnos,izjavila je šef Odseka inspekcije rada u Prokuplju Marija Kostić i dodala da su radnici na crno najčešće radili na gradilištima,ugostiteljskim i trgovinskim objektima. U oblasti radnih odnosa izvršeno je 919 inspekcijskih nadzora,kojima je bilo obuhvaćeno 7.170 radnika.

– U oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 64 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka,tri krivične prijave,osam prekršajnih naloga i doneli 270 rešenja za otklanjanje uočenih nedostataka,izjavila je ona i dodala da je u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu izvršeno 314 nadzora,kojima je bio obuhvaćen 5.951 radnik.

Tokom prošle godine evidentirana je jedna smrtna povreda na radu i jedna teška povreda sa smrtnim ishodom u delatnosti građevinarstva i prerade drveta.

Inspektori su tokom prošle godine izvršili 300 integrisanih i 59 kontrolnih nadzora,kojima je bilo obuhvaćeno 25.722 radnika.

Kada je u pitanju primena Zakona o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima izvršeno je 450 nadzora,kojima je bilo obuhvaćeno 8.325 radnika. Nakon kontrola nije podnesena nijedna prijava za kršenje propisa iz oblasti zabrane pušenja u zatvorenim prostorima.

– U kontroli primene Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mestu,Zakona o ravnopravnosti polova i Zakona o volontiranju nije zabeležen nijedan slučaj kršenja propisa,izjavila je šef Republičkog odseka inspekcije rada Marija Kostić. 

Veličina slova: