Прокупачки Музеј у Београду
29. јуна 2017.
Вишња је бренд Општине Прокупље
3. јула 2017.
Прикажи све

Неопходна нова научна сазнања у производњи


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 Привредно-туристичка манифестација „Дани вишње“ има и  едукативни карактер на којој су се воћари упознали на новинама у производњи,могућностима формирања задруга и и примени нових технологија,изјавио је председник Организационог одбора ове манифестације Мирољуб Пауновић истакавши да је у интересу самих пољопривредника да се додатно едукују ради повећања производње и побољшања квалитета.

О примени стандарда у преради и промету вишње говорила је професор на Високој Пољопривредној прехрамбеној школи струковних студија у Прокупљу др Драгана Станисављевић.

DRAGANA

У свом излагању она је истакла да примена стандарда подразумева контролисану производњу у свим фазама.

– Ради здравствене безбедности хране у земљама Европске уније уведени су стандарду у читавом ланцу производње. Тај процес одвија се по строго прописаним стандардима тако да потрошач зна шта купујуе и користи у исхрани,изјавила је она истакавши да је здравље купца у рукама произвођача.

О  неопходности удруживања пољопривредника у земљорадничке задруге и предностима који такав начин организовања доноси говорила је Анита Илић из Задружног савеза Нишавског,Топличког и Пиротског управног округа.

dvisnja5

– Пољопривредна производња и промет пољоривредних производа у развијенијим земљама Европске уније обавља се у 82 одсто случајева путем земљорадничких задруга. Код нас се тек у последње време води кампања да пољопривредници крену са формирањем задруга. Организованим наступом на тржишту они ће заштитити своје интересе и остварити веће финансијске ефекте,рекла је она и додала да је Закон о задругама јасно прописана проседура и поступци удруживања пољопривредника.

Према њеним речима у формирању задруга велику улогу требају да одиграју локалне самоуправе и да је зубог тога неопходно да се пољопривредници што више и боље упознају са могућностима и предностима које доноси  заједнички наступ пољопривредника.

SNEZANA

О стандардима у примарној пољопривредној производњи предавање је одржала саветодавац у Пољопривредно стручној служби Прокупља Снежана Јовић која је подвукла да је ради пласмана производа на домаће и инострано тржиште неопходна примена нових технологија у примарној производњи.

Она је говорила и о органској производњи за које на подручју Топличког округа постоје велике могућности.

– Производи органске производње све више су тражени на тржишту,па је због тога неопходна додатна едукација како би се оваквим начином производње бавио све већи број пољопривредника,закључила је Снежана Јовић.

dvisnja6

Професор Пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља“ у Прокупља Радосла Мрваљевић говорио је о савременим машинама и опреми за бербу коштичавог воћа нагласивши да се трошкови производње могу смањити уз правилну употребу пољопривредне машине.

– Да би смањили трошкове производње воћари у последње време све више купују бераче вишње и шљиве тако да на тај начин смањују учешће радне снаге,  рекао је он и додао да очекује да се тренд куповине машина и пратеће пољопривредне механизације настави и у наредном периоду. 

 

Величина слова: