Sednica Opštinskog veća
8. avgusta 2016.
Humanost na delu
10. avgusta 2016.
Prikaži sve

Nova zbirka pesama Zorana Stošića


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Zbirka%20Stosic%201

Posle zbirki pesama „Bolji život“ (al` uzalud) „Nećeš otići“ „Prepoznao sam radost“ i „Protivotrov“,toplički pesnik,Žitorađanin Zoran Stošić objavio je petu zbirku poezije pod nazivom „Gospodarica traži slugu“ u izdanju Književnog društva „Rade Drainac“. Najnoviju zbirku,sa izborom pesama iz prethodnih,pesnik je predstavio žitorađskim i prokupačkim ljubiteljima pisane reči.

– Sve moje zbirke su mi veoma drage i njima se ponosim,ali ovom najnovijom posebno,rekao je govoreći o svom stvaralaštvu pesnik Zoran Stošić.

On je istakao da su sve pesme iz najnovije zbirke nastale ispod trešnje u njegovom dvorištu,gde je i nalazio nadahnuće,pišući ih u miru i tišini u ranim jutarnjim satima.

– Okružen onim čemu misli da pripada,Stošić boji dugu i nanovo trči suncu,onako bez sna,jer u suncu je njen korak,kome se nada da će raskriliti davno zakovane prozore zidova,koje je tako često i jako zvao kućom,istakao je jedan od recenzenata Stošićeve knjige,pesnik Ljubiša Krasić,govoreći o gospodarici koja traži slugu.

Zbirka%20Stosic%202

Prema njegovim rečima,u toj kući,u kojoj je Stošić rođen čist i nedodirnut tamom,po povratku za batom koraka otići će izvoru u opancima punim zvezda,da umije lice i zoru dok bude gledao za njom,dok bude gledao u nju,kao u radost koja ga ne dotiče.

Večita tema i nadahnuće pesnika jeste žena,ali on ne zaboravlja ni prirodu,ni tugu zavičajnu i golemu,koja se prolama kao opomena o sve većoj osami i nebrizi o zaturenim opancima i tronoški,na kojoj se odmaraju povijena ramena dok čekaju povratak otišlih u neki drugi svet.

Drugi recenzent zbirke „Gospodarica traži slugu“ Miroslav Mitković Nam iz Niša,na promociji u Prokuplju priznao je da je bio prijatno iznenađen objavljivanjem nove poetske knjige ovog autora.

– Dugi čemerni period u Zoranovom životu iznedrio je stihove prkosa i sete. Možda mnogo suptilnije nego do sada,ali i dalje potpuno otvorene. On se ne skriva iza metafora i šifrovanih poruka,zaturenih negde između stihova. Njegov iskaz je otvoren i jasan i na prvo čitanje,ali pesnički jak i pun emotivnog naboja,podvukao je Mitković.        

Veličina slova: