Мирис боемије у Топлици
28. августа 2014.
Представници Општине посетили школе
2. септембра 2014.
Прикажи све

Нови пројекти за решавање водоснабдевања


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_8772

Од када је пуштен у рад нови водосистем „Бумбурек“,грађани Прокупља,као и мештани околних села који су прикључени на градски водовод,током целе године,па и у периоду дуготрајних суша,немају проблема са водоснабдевањем. То,нажалост,није случај са становницима неких села,као и горњег дела насеља Гарић,који нису прикључени на градски водовод.

Они су самоиницијативно изградили сопствене водоводе из којих се  неколико хиљада домаћинстава снабдева водом. Такође,сами одржавају системе за водоснабдевање и контролишу квалитет воде. Надлежни за такозване „дивље“ водоводе сусрећу се са многобројним проблемима,првенствено због недовољне количине воде,нарочито у летњем периоду када велики број домаћинстава и по 30-40 дана остаје без воде.

– Ово је један комплексан проблем,за чије решавање је потребно много средстава. КЈП „Градски водовод“ тренутно нема могућности за то. Локални водоводи не поседују никакву документацију,нити је извршен технички пријем изграђених објеката и резервоара,па самим тим није могуће да се прикључе на градски водовод,рекао је технички директор „Градског водовода“ Саша Пауновић.

Према његовим речима,да би овај проблем био трајно решен потребно је

израдити нове пројекте и обезбедити средства за њихову реализацију. „Градски водовод“ остварује добру сарадњу са Немачком развојном банком,која би повољним кредитима омогућила решавање проблема водоснабдевања.

– Осим горњег дела насеља Гарић,на градски водовод нису прикључена ни домаћинства Горње и Доње Стражаве,Бабиног Потока,Бериља,где су проблеми много већи због непостојања система за канализацију,због чега се велика количина отпадних вода слива на територију града,истиче Пауновић и наглашава да предстоји решавање овог комплексног проблема.

КЈП „Градски водовод“ тренутно реализује пројекат реконструкције градске водоводне мреже,где старе азбестне цеви замењује новим полиетиленским,чиме ће бити побољшан квалитет водоснабдевања.

Средства за овај велики пројекат обезбедило је Министарство грађевинарства,саобраћаја и инфраструктуре и преостало је још око 6 км цеви које је потребно заменити у улицама Страхинића бана,Партизанској,Косовској,Ратка Павловића,Василија Ђуровића Жарког и делу улице Краљевића Марка. За завршетак реконструкције водоводне мреже недостају средства за која је потребно  у најскорије време наћи донаторе,како би се завршио овај пројекат. 

Величина слова: