Подељена хуманитарна помоћ
9. јуна 2015.
Ђацима генерације новчане награде
11. јуна 2015.
Прикажи све

О најхрабријим јунацима Гвозденог пука


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Istoricar%20muzejski%20saradnik%20Petko%20Marjanovic 

За пројекат Народног музеја Топлице „Изложба предмета,фотографија и докумената витезова Карађорђеве звезде са мачевима из Топлице“,Министарство културе и информисања је издвојило 185.000 динара. Историчар и музејски саветник Петко Марјановић биће аутор ове изложбе,чију су поставку први пут заинтересовани могли да виде 2007.године.  

 -Циљ нам је да од заборава отргнемо јунаке и делић српске историје,као и да прикажемо борбени пут најхрабријег пука српске војске Гвозденог пука у Балканском и Првом светском рату,рекао је Марјановић.

Изложба ће садржати 36 паноа и око 300 експоната. Кроз њу ће бити приказана документа,фотографије и лични предмети из рата најхрабријих јунака Гвозденог пука,носилаца карађорђеве звезде са мачевима која је додељивана за храброст.

-Топлички јунаци,који су чинили две трећине састава Гвозденог пука одликовани су 134 пута Карађорђевом звездом са мачевима. Истакнуто место на изложби заузеће двојица јунака двоструки носиоци овог признања Јанаћко Јовић из Доње Речице и Љубомир Којевић из Коњарника,нагласио је историчар Марјановић највљујући изложбу за почетак јесени.

 Изложба ће бити допуњена новим материјалом који је пронађен у току рекогносцирања терена леве и десне обале реке Топлице на подручју општине Прокупље.

Величина слова: