Прво заседање Скупштине у овој години
29. јануара 2016.
Наставља се сарадња са привредницима
2. фебруара 2016.
Прикажи све

Обележен Дан без дуванског дима


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Под слоганом „Свака цигарета смета“, Дом здравља Прокупље обележио је Светски дан без дуванског димa 31. јануар. У свим прокупачким основним школама одржана су едукативна предавања за ученике од 5. до 8. разреда,како би се овој најосетљивијој популацији скренула пажња на опасности које изазива пушење.

Истраживања о употреби дувана међу младима показују да је две трећине ученика,старости од 13 – 15 година видело некога да пуши у згради или дворишту школе.

Циљ је да се млади упозоре на опасности од болести које носи свака цигарета​​. Као и ранијих година и ове Превентивни центар Дома здравља наставља са својим планом да пропрати све акције које су предвиђене календаром здравља,а тичу се превенције болести и промовисања здравог начина живота,нарочито код деце и омладине,истакла је портпарол Дома здравља др Јелена Милосављевић.

У Србији се годишње регуструје 5.500 новооболелих од рака плућа и бронхија,а просечно 5.000 оболелих оба пола умре од ове врсте карцинома. То Србију сврстава на друго место у Европи по смртности од карцинома плућа и бронхија,а у 85 одсто случајева сматра се да су последице активног и пасивног пушења.

cigarete

Величина слова: