Prvi Međunarodni festival folklora u Prokuplju
3. jula 2015.
Bliži se gradska slava Sveti Prokopije
7. jula 2015.
Prikaži sve

Obeležen Dan borca


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Dan%20borca%201 Dan%20borca%202

Polaganjem venaca na Spomen kosturnicu palih boraca u Narodnooslobodilačkom ratu u Prokuplju je obeležen 4. juli,Dan borca. Vence na Spomen kosturnicu položili su članovi SUBNOR-a Prokuplja,predstavnici lokalne samouprave,boraca ratova od 1990. godine,Udruženja rezervnih vojnih starešina,Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine Prokuplja i drugi.

Govoreći o značaju ovog datuma,zamenik predsednika Opštine Prokuplje Ilija Đedović rekao je da je u vreme velikih iskušenja tokom Drugog svetskog rata naš Narodnooslobodilački pokret pokazao veliku istrajnost da se izbori za slobodu.

– Mnogi borci su dali svoje živote za slobodu. Neki žele da umanje vrednosti borbe srpskog naroda protiv fašizma,najvećeg zla u istoriji čovečanstva i da revidiraju istorijske činjenice. Mi im to nećemo dozvoliti,rekao je on i dodao da moramo negovati tradiciju naše antifašističke borbe,jer je to dug prema generacijama koje su u njoj učestvovale. Prema njegovim rečima,srpski narod je u Drugom svetskom ratu branio pravo na slobodu i svoju državu.

Sekretar SUBNOR-a Prokuplja Miroslav Veličković govorio je o pripremama za podizanje oružanog ustanka 1941. godine protiv okupatora u Prokuplju i Toplici.

– Nakon donošenja odluke o pripremama za podizanje ustanka,narod Toplice se u velikom broju odazvao da učestvuje u borbi protiv okupatora. Za slobodu Toplice i Srbije mnogi su dali svoje živote,rekao je on i dodao da je u Spomen kosturnici sahranjeno 152 borca,od kojih su devet proglašeni za narodne heroje.

On napominje da će članovi SUBNOR-a Prokuplja uvek negovati tradiciju i obeležavati značajne datume NOR-a.

Veličina slova: