Удружење обележило своју славу
6. маја 2016.
Вечерас почиње Фестивал кратког филма
10. маја 2016.
Прикажи све

Обележен Дан победе над фашизмом

polaganje1 polaganje%2033

 У Прокупљу је уз присуство руководства локалне самоуправе,многобројних делегација и грађана обележен 9.мај,Дан победе над фашизмом. Тим поводом на Споменик палим борцима у Народноослободилачком рату венце су положиле делегација Општине Прокупље,Топличког управног округа,Војске Србије,Полицијске управе Прокупља,СУБНОР-а,бораца ратова од 1990.године,Општинског одбора потомака ратника од 1912. до 1920.године и резервних војних старешина Прокупља.

Обраћајући се присутнима председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић рекао је је 9.мај,Дан који је златним словима уписан у историју човечанства.

polaganjeee polaganje%20stari%20borci

– Пре више од пола века легендарне јединице Црвене армије,потпомогнуте савезницима скинуле су злогасну заставу фашизма,најмрачније идеологије,која је за кратко време уморила трећину човечанства. Победа над овом мрачном силом,која је заувек збрисана са лица земље,победа је добра над злом и напредних снага над онима што је представљало мрак човечанства. Поносни смо да су у том ослобођењу учествовале и јединице Народноослободилачког рата,које су ослобођајући своју земљу у четворогодишњем рату,помогле и савезницима,нарочито на источном фронту,рекао је Пауновић и нагласио да се ми поносимо тиме да смо у својој дугој историји увек били на правој страни,увек у борби за правду и истину и увек на страни победника.

polaganje2 polaganje3

Он је истакао да је у нашој традицији јунаштво увек имало високу цену и да је њему увек синоним била слобода.

Млади људи и нове генерације никада не смеју да забораве колико је висока и колико вредна цена њихове слободе,рекао је на крају свог говора председник Пуновић.

Председник СУБНОР-а Прокупља Светозар Ковачевић подвукао је да 9.мај има посебно место у нашој историји јер је то био крај Другог светског рата,са изузетком у Југославију,где је завршетак рата окончан 15. маја 1945. године.

У Другом светском рату,који је трајао шест година,погинуло је 55 до 60 милион,а  рањено 35 милиона војника.

– У четворогодишњем Народноослободилачком рату Топлица је дала 10 бригада,две дивизије,30 хиљада бораца од којих је 6.000 погинуло током рата,24 народна хероја од којих је 16 погинуло у рату,500 бораца носилаца Партизанске споменице од 1941. године,а претрпљене су и многе материјалне штете на привредним и другим објектима,рекао је Ковачевић и закључио да је на нама и младим нараштајима да борце и хероје,који су дали своје животе за слободу,никада не заборавимо.

recitator%209_maj hor%209_%20maj

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић за све учеснике данашње прославе приредио је пријем.

На пријему он се захвалио свим делегацијама које су учествовале у обележавању 9.маја,Дана победе над фашизмом и  који негују традиције ослободилачких ратова Србије.

-Младим поколењима треба говорити о догађајима,не само из НОР-а,већ и других ослободилачких ратова. Много жртава је пала за слободу коју имамо. Локална самоуправа је увек до сада,а то ће чинити и у наредном периоду,пружала различите видове помоћи организацијама и удружењима која чувају и негују тредиције ослободилачких ратова Србије,рекао је Пауновић.

Културни део програма припремио је прокупачки Дом културе,у коме је учествовао и хор Гимназије из Прокупља,под управом професора музике Татјане Цветановић.       

Величина слова: