Обележен Светски дан здравља
7. априла 2015.
Да разлике не постоје
9. априла 2015.
Прикажи све

Обележен Међународни дан Рома


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 Поводом  обележавања Међународног дана Рома 8. априла,у организацији Канцеларије националног савета Рома одржан је Округли сто  „Куда Роми даље“,који је окупио велики број представника ромске популације ,образовних установа и организација .

Председник Општине Прокупље  Мирољуб Пауновић је честитајући празник Ромима ,житељима Прокупља,истакао да је локална самоуправа  учинила много како би унапредила живот ромског становништва и да ће и даље радити на побољшању услова за живот и рад својих суграђана.

-У циљу подизања здравственог,просветног и културног нивоа,наша локална самоуправа сарађивала је са ОЕБС-ом,Шведском агенцијом за међународни развој,Канцеларијом за људска и мањинска права,све у циљу унапређења живота Рома у нашој општини. Учинили смо напоре како би сви Роми  добили здравствено осигурање,отворили смо обданишта,школе домове културе и можемо са поносом рећи да су данас готово сва ромска деца у нашој општини укључена у школски систем,истакао је председник Пауновић.

Општина Прокупље је у сарадњи са Националним саветом Рома ,недавно отворила Окружну канцеларију за ромска питања,која ће се у наредном периоду посветити решавању проблема ромске популације на територији“Топличког округа и општине Мерошина . Представник ове канцеларије Саша Алишановић је истакао да  ромска удружења у Прокупљу остварују изузетну сарадњу и да  су заједничким залагањем реализоване многе акције у којима је укључен велики број Рома

На Округлом столу закључено је да је незапосленост велики проблем ромске популације ,али је истакнуто да се више пажње мора усмерити на подизању свести о значају образовања,што је такође велики проблем,јер су Роми и поред могућности да се образују,још увек недовољно заинтересовани.

.

Величина слова: