Ускоро стајалиште у Горњој Драгањи
4. августа 2014.
Акредитација Дома здравља до краја године
6. августа 2014.
Прикажи све

Обележена годишњица формирања одреда


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSCN5161

Свечаном седницом Општинског одбора СУБНОР-а Прокупље обележена је 73. годишњица формирања Топличког партизанског одреда. Осим чланова СУБНОР-а седници је присуствовао и заменик председника Општине Прокупље Илија Ђедовић,представници борачких организација из Блаца и Мерошине,потомци ратова од 1912. до 1920. године,представници бораца ратова од 1990. године,војних пензионера и резервних војних старешина.

Евоцирајући успомене на формирање Топличког партизанског одреда првих августовских дана ратне 1941. године,секретар ОО СУБНОР-а Прокупље Мирослав Величковић рекао је да су борци одмах након формирања кренули у ослобађање Топлице.

– Одмах након формирања Топличког партизанског одреда борци су имали прве оружане акције у прокупачком селу Велика Плана и Житорађи. Током августа 1941. године ослобођена је скоро цела Топлица од окупатора и домаћих издајника,рекао је он и додао да је први командант бригаде био Елисије Поповски,а заменик Ратко Павловић Ћићко.

По речима Величковића током четворогодишњег рата бригада је дала 24 народна хероја и учествовала у ослобођењу свих крајева бивше Југославије.

– Херојска борба бораца Топличког партизанског одреда и жртве које су пале за ослобођење земље од окупатора никада не смеју да се забораве,рекао је он и истакао да се будућим генерацијама о догађајима из народноослободилачког рата треба говорити само истина.

– Значајне датуме из историје нашег града треба увек обележавати. Локална самоуправа је увек до сада,а то ће чинити и у наредном периоду,активно имала учешће у обележавању значајних јубилеја из НОР-а,рекао је Ђедовић.

Величина слова: