Обележавање почетка Топличког устанка
25. фебруара 2015.
Усвојен буџет за 2015. годину
27. фебруара 2015.
Прикажи све

Обележена годишњица почетка Топличког устанка


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

  vulin%201                    vulin2

Министар за рад,запошљавање,борачка и социјална питања Републике Србије Александар Вулин,предводио је државну делагацију на полагању венаца и одавању почасти погинулим борцима у Топличком устанку.

На свечаности посвећеној  98-годишњици од избијања Топличког устанка присуствовали су и представници Војске Србије,представници јавног,привредног и друштвеног живота Топличког управног округа и Општине Прокупље, представници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова,као и многобројни грађани.

У име државне делегације венце на Споменик Топличанима палим у ратовима од 1912-1918 и жртвама Народног устанка 1917.године положили су Александар Вулин,припадници Војске Србије,делегација Топличког управног округа и Општине Прокупље и Удружење потомака ратника од 1912-1920.године.

vulin%203                    vulin6

Говорећи о Топличког устанку министар Вулин је рекао да је 98 година прошло од нечувеног херојства,нечувене борбе која је задивила Европу.

– Сваки Србин већ у својој колевци зна да цени своју слободу. Гвоздени пук је најодликованија и најславнија јединица војске у историји Балкана. Накнадна памет  каже и пита се,да ли се исплатило,вредело и да ли је било прескупо дизати устанак. Шта је тада требало урадити. А на коју страну света смо тада требали да станемо. Да ли Срби могу ишта да изаберу што није слобода,рекао је он и додао да је једна слобода и да се о Топличком устанку 98. година ћутало.

Према његовим речима 98 година држава није била у стању да стане испред споменика Топличанима палим у ратовима 1912-1918 и жртвама Народног устанка 1917.године.

– Држава 98 година није била у стању да каже колико се поноси Костом Војиновићем и Костом Пећанцем,браћом Влаховић и Радовић,колико се поноси сваким знаним и незнаним јунаком. Да проговоримо,да се усправимо и да станемо у јуначкој Топлици требало нам је 98.година. Некада због словенског братства,некада због идеолошких блискости ћутали смо 98 година и правили се да не знамо ко су жртве,а ко џелати,рекао је министар и нагласио да нема братског окупатора и да нема те везе која може да учини истим окупатора и борца за слободу.

Министар је напоменуо да топлички устаници нису устајали због добре воље и среће,већ да су устајали да им унуци и синови не гину у бугарским рововима.

 У наставку свог говора Вулин је рекао да је за Србију Први светски рат  био очајничка борба за опстанак,да постоји и да настави да траје у границама својих предака.

– Зверства бугарског окупатора су била таква да се не дају заборавити ни опростити. Зверства се не смеју заборавити и зато што је за мање од месец дана убијено скоро 18.000 жена,стараца и деце,рекао је он и додао да се држава Србија не стиди своје прошлости и да храбно гледа у своју будућност.

На крају свог говора министар Вулин је рекао да је Србија вечно захвална Топличким устаницима.

vulin5                    vulin11

Обраћајући се присутнима председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић изјавио је да је Топлички устанак почео против бугарских и аустроугарских трупа и да је то био први и једини народни оружани устанак у окупираној Европи.

– Топлички устанак повео је легендарни Коста Војиновић. Током устанка убијено је око 20.000 људи и потпуно уништено 55 села у Топлици. Топлички устанак је крвава и страдалничка епопеја српског народа,који је и тада,као и увек,показао да у Србији слобода нема цену,изјавио је Пауновић и додао да је овај историјски догађај представљао најблиставији пример жртвовања за слободу којој су се тада,а и касније,дивили хроничари,аналитичари и историчари до тада највећег рата.

Током трајања устанка Топлица,Пуста Река и Јабланица,до тада мало познате у српској јавности,постале су познате широм света.

Према речима председника Општине Прокупље,наше младе генерације имају добар пример којим их учи учитељица живота,да наше постојање,наша традиција и патриотизам представљају само дуг према отаџбини.

-Нека је вечна слава и част јунацима Топличког устанка,Гвозденог пука и свим родољубима палим за слободу,рекао је на крају свох говора Пауновић.

У културном делу програма учествовали су чланови Дечијег хора и глумци Дома културе из Прокупља.  

vulin4                  vulin%207

Величина слова: