Obeležen Svetski dan izazova
27. maja 2015.
Maturanti plesali na trgu Topličkih junaka
29. maja 2015.
Prikaži sve

Održan Sajam zapošljavanja u Prokuplju


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

sajam%20zaposljavanja1 sajam%20zaposljavannja2

Nacionalna služba za zapošljavanje organizovala je Sajam zapošljavanja,koji je okupio veliki broj nezaposlenih lica sa teritorije Topličkog okruga. Ova manifestacija,koja se svake godine održava u organizaciji NSZ,prilika je za prvo zaposlenje ili promenu već postojećeg posla.

Ove godine je 11 poslodavaca ponudilo veliki broj radnih mesta,a najviše šansi imali su oni koji imaju srednje obrazovanje. Mašinbravari,varioci,bravari,viljuškaristi,metalostrugari,zidari,armirači,pomoćni radnici su ove godine najtraženiji,dok je manja potreba za elektrotehničarima,elektroničarima,ekonomistima i pravnicima.
– Na teritoriji Topličkog okruga trenutno je 15.700 nezaposlenih,u odnosu na prošlu godinu to je za oko 3,15% manje,ili 513 lica. To smatramo uspehom,s obzirom da prošle godine nije bilo subvencija i podsticajnih sredstava za zapošljavanje osim javnih radova, gde je zaposleno 39 lica,dok su ostali zaposleni uz posredovanje Nacionalne službe,rekla je Ljiljana Stojanović,savetnica za zapošljavanje NSZ Filijala Prokuplje i dodala da su raspisani javni pozivi za ovu godinu koji se odnose na subvencije za samozapošljavanje,za otvaranje radnji i ulazak u biznis,kao i javni pozivi poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta.

Zatim,očekujemo i program aktivnih mera za zapošljavanje u saradnji sa lokalnom samoupravom,tako da će biti dosta podsticajnih sredstava za nezaposlene,što je gorući problem,ne samo u Topličkom okrugu,već i u celoj zemlji,istakla je Stojanović.

Prema njenim rečima,najveći problem nezaposlenih je u Prokuplju,50% od ukupnog broja,na drugom mestu je opština Kuršumlija,zatim Žitorađa,dok je u Blacu najniža stopa nezaposlenih. Što se tiče kvalifikacione strukture,na evidenciji je najveći broj lica bez kvalifikacije ili sa osnovnom školom 32%,zatim sa trećim i četvrtim stepenom po 25%,dok je najmanje lica sa šestim stepenom i fakultetom po 4%. Zanimljiv je podatak da od ukupnog broja nezaposlenih,polovina su žene. Što se tiče godina starosti,najviše je nezaposlenih lica od 20 do 30 godina i od 45 do 54 godine starosti,što znači da je polovina nezaposlenih u punoj radnoj snazi.

Kada su u pitanju aktivne mere zapošljavanja,raspisan je javni poziv za ovu godinu,uveliko se razmatraju zahtevi i odobravaju oni koji ispunjavaju uslove. Do sada je 39 lica zaposleno u svojstvu pripravnika,očekuje se odobravanje zahteva u toku godine,dokle god bude sredstava za zapošljavanja u ovoj godini. 

sajam%20yaposljavanja3 sajam%20zaposljavanja4

Veličina slova: