Svetski dan pozorišta u Prokuplju
27. marta 2015.
Školski list „Bistrik“ među čitaocima
31. marta 2015.
Prikaži sve

Održana 23. sednica Skupštine opštine Prokuplje


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 Odbornici Skupštine opštine Prokuplje razmatrali su i usvojili više od pedeset tačaka  koje su se našle na dnevnom redu 23. sednice lokalnog parlamenta.

Predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović  je  na samom početku zasedanja  upoznao  odbornike sa informacijom o poplavama koje su zadesile opštinu Prokuplje    u subotu,28. marta .

-I ovog puta poplava nas nije poštedela,tako da smo odmah proglasili vanredno stanje i uveli 24 dežurstvo Opštinskog štaba i svih službi zaduženih za odbranu od poplava,kako bi zaštitili građane i imovinu. Koordiniranom  akcijom ,pre svega,Opštinskog štaba za vanredne situacije,Sektora za vanredne situacije,opštinskih službi,javnih komunalnih preduzeća,  Crvenog krsta,Hitne pomoći,koja je bila u pripravnosti,uspeli smo da zaštitimo građane i smanjimo posledice od poplava. Evakuisali smo žitelje romskog naselja „Mala Guba“,kao i  oko pedesetak ljudi  iz Liparske ulice,obezbedili im smeštaj,hranu,sredstva za higijenu,odeću i obuću.Takođe smo za građane obezbedili pijaću vodu ,zbog zagađenosti poplavljenih bunara,saopštio je predsednik Paunović i istakao izuzetno angažovanje   stotinu meštana naselja Draganja i oko  sedamdeset volontera ,koji su nesebično učestvovali u akciji odbrane od poplava.

Od poplavnog talasa reke Toplice odbranjeno je naselje  Mala Guba,ali je zbog bujice Stražavačke reke  evakuisano stanovništvo  jednog dela ovog naselja. Intervencija je bilo  i na  putu prema selu Pestišu,gde je došlo do odrona.

-Sprovođenjem preventivnih mera u proteklom periodu,znatno smo izbegli veće štete od poplava. Urađena je regulacija desne obale reke Toplice,od Železničkog mosta,pored gradskog groblja,u dužini od 1500 metara,očišćeno je rečno korito i postavljeni džakovi,čime je sprečeno plavljenje groblja,rekao je Miroljub Paunović. Prema njegovim rečima,formirana je Komisija za procenu štete od poplava ,na imovini i materijalnim dobrima, infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu,gde je poplavljeno oko 500 hektara površine.Opština Prokuplje očekuje pomoć republičke vlade za hitnu sanaciju poplavljenih objekata za stanovanje i pružanje pomoći stanovništvu  u hrani,higijenskom materijalu,odeći i obući,kao i za osposobljavanje infrastrukture.

U narednom periodu  nastaviće se sa uređenjem leve obale Toplice,u zoni kod Železničkog mosta,u dužini od 1500 metara. Radove će izvoditi JP Srbijavoda ,uz pomoć Vodoprivrednog centra „Morava“ Niš,koje je tokom marta radilo na urđenju desne obale Toplice.

Ovom prilikom predsednik Paunović je istakao da je vanredna situacija i dalje na snazi zbog eventualnih poplava i zahvalio svim učesnicima koji su svojim nesebičnim radom i angažovanjem doprineli odbrani od poplava na teritoriji naše opštine.

U nastavku sednice  razmatrani su i usvojeni izveštaji o radu  za 2014. godinu i planovi  i programi rada javnih preduzeća i ustanova za 2015. godinu.Usvojena je Odluka o izmeni i dopuni odluke o lokalnim komunalnim taksama,Predlog Odluke o izradi plana detaljne regulacije „Privredna zona“ i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Radničkog univerziteta „Tihomir Stanković“.Ukinuta je Stručna služba mesnih zajednica i Fond za razvoj stočarstva,a formiran je Budžetski fond za razvoj stočarstva . Ove odluke prokomentarisao je predsednik Skupštine opštine Prokuplje Radoslav Mihajlović.

-Otklonili smo nepravilnosti ,po nalogu Državne revizorske institucije,donošenjem odluke o ukidanju Stručne službe mesnih zajednica ,kao posebnog organa i Fonda za razvoj stočarstva i formirali Budžetski fond za razvoj stočarstva,u skladu sa zakonom,istakao je Mihajlović i dodao da su sva javna preduzeća i ustanove u Prokuplju dobile saglasnost na svoje planove i programe,koji su usklađeni sa Odlukom o budžetu opštine Prokuplje za 2015.godinu.  

Veličina slova: