Рад локалне самоуправе предочен грађанима
25. фебруара 2016.
Трајни запис о топличким песницима
29. фебруара 2016.
Прикажи све

Почаст јунацима слободарске Топлице


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

toplicki%201  toplicki%202

Поводом обележавања 99 година од избијања Топличког устанка,у центру Прокупља,испред споменика Топличанима палим у ратовима 1912-1918,одржана је државна церемонија у организацији Одбора Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије и Општине Прокупље.

Почаст палим борцима су одали и венце положили представници Владе Србије,помоћник министра за рад,запошљавање,борачка и социјална питања Милан Поповић,председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић са сарадницима,начелник Топличког управног округа др Небојша Вукадиновић,представници Војске,полиције,борачких удружења,многобројни грађани и ученици прокупачких школа.

toplicki3 toplicki%204

Након химне коју је извео хор прокупачке Гимназије,присутне је испред споменика јунацима Топлице поздравио председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић.

– Величина овог здања,које представља ослободиоце у ратном јуришу је и симбол јунаштва и страдања српског народа у свим ослободилачким ратовима. Повод нашег данашњег окупљања пред овим спомеником,који с правом могу рећи представља понос целе Топлице и Србије,је почетак Топличког устанка против бугарских и аустроугарских окупатора. На данашњи дан 1917. године,у окупираној Србији почео је први и једини народни оружани устанак у тада окупираној Европи. Избио је спонтано,јер топлички народ није могао да трпи незапамћени терор,пљачку,паљење и уништавање сеоских насеља,као и присилну регрутацију српских синова у окупаторске јединице. Јунаци Топличког устанка,српски родољуби,хероји Великог рата,дали су најбољи пример младим генерацијама шта значи љубав према отаџбини и слободи. Ми имамо обавезу да стално подсећамо на њихову величанствену жртву и да никад не заборавимо колика је била висока цена наше данашње слободе. Зато данас овде поносно стојимо пред спомеником хероизма и безусловне љубави према слободи и отаџбини,рекао је председник Пауновић у поздравном говору.

На челу устанка био је официр Краљевине Србије,легендарни Коста Војиновић. Бранећи топлички народ од терора,он је овде у селу Гргуре положио и свој млади живот. Окупатори су на устанак народа узвратили сурово и зверски,убили су 20.000 људи. У масовној репресији потпуно је сравњено са земљом 55 села у Топлици. Такав крвави терор над голоруким народом Европа до тада није забележила. Вест о масакру над топличким народом брзо се проширила светом и те жртве,нејач,деца и старци постали су симбол слободе српског народа и показали целом свету да у Србији слобода има високу цену.

toplicki5  toplicki6

Тако су Топлица,Јабланица и Пуста река,до тада мало познате,постале познате широм света. Храброст,одлучност и спремност људи у Топлици на овакве жртве,како би са својих територија отерали окупаторе,изазвале су симпатије,признање и подршку слободољубивих европских народа.

Испред Владе Републике Србије,окупљеним поштоваоцима славних топличких јунака,обратио се помоћник министра за рад,запошљавање,борачка и социјална питања Милан Поповић.

– Топлички устанак је симбол неуништивости српског народа и патриотизма,неуништиве воље за слободом и упорне борбе против надмоћнијег непријатеља. Докле год дишемо слободним плућима и ходамо слободним кораком,морамо се сећати свих оних голобрадих младића,све напаћене младежи,свих наших хероина и поносних српских устаника који су се,не марећи за своје животе,до последњег атома снаге борили за свој сан о слободној Топлици,о слободној и вечној Србији,рекао је Поповић.

У оквиру уметничког дела програма,песмом „Ово је Србија“ наступио је хор прокупачке Гимназије,стихове „Плава гробница“ казивао је Срђан Живковић,док се трио Музичке школе у саставу Милена Костић,Теодора Спасојевић и Немања Орбовић представио изворним народним песмама.

toplicki%207

Делегације које су својим присуством допринеле достојанственом сећању на жртве Топличког устанка,положиле су венце и на споменик вођи Топличког устанка Кости Војиновићу,а након тога,у Народном музеју Топлице разгледали сталну поставку „Топлички устанак“.

За несебичну помоћ у организацији и обележавању значајних догађаја и историјских датума,председник Општинске организације потомака ратника 1912 –  1920. Рафаило Јоксимовић доделио је захвалнице председнику Општине Прокупље Мирољубу Пауновићу,начелнику Топличког управног округа др Небојши Вукадиновићу,као и представницима организација из Ниша,Бруса,Лесковца,Пожаревца,Лепосавића,Блаца,Куршумлије,Бојника и других градова Србије.

Председнику Општине Прокупље и начелнику Топличког управног округа захвалнице је уручио и председник Окружног одбора потомака ратника 1912 – 1920. Миломир Марковић. 

Величина слова: