Почела рестаурација споменика Топличким јунацима
14. фебруара 2017.
Запажен наступ младих прокупачких песника
18. фебруара 2017.
Прикажи све

Почели радови у воћњацима


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

rezidba1

Повољни временски услови омогућили су воћарима да раније крену са важним    радовима у воћњацима.

Асистент за воћарство на Високој пољопривредно-прехрамбеној школи струковних студија у Прокупљу Саша Милосављевић је рекао  да је за резидбу воћа и зимско прскање идеална  друга половина фебруара или почетак марта када се стабла још увек налазе у фази мировања вегетације.

– Да би се спречило измрзавање воћака које се налазе у котлинама или близу река препоручује са плића резидба,рекао је он и додао да приликом орезивања треба обавезно одстранити све суве и оштећене гране.

rezidba2

Према његовим речима након резидбе потребно је применити  зимско прскање воћака ради сузбијања великог броја узрочника биљних болести и штеточина.

Третирање воћа врши се препаратима на бази бакра,сумпора и креча.

Пољопривредни стручњаци подсећају да је ово период када је најбоље извршити површинску обраду земље ради пролећне садње воћака.

Друга половина фебруара је идеалан период и за прихрану озимих култура. Сада се прихрањује минералним ђубривом КАН,а у првој половини марта препоручује се примена и УРЕА .    

Величина слова: