Likovna kolonija u Ajdanovcu
2. jula 2014.
Obeležen 4. jul Dan boraca
4. jula 2014.
Prikaži sve

Pomoć za poplavljena romska domaćinstva


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

       guba4            guba7

          Javno komunalno preduzeće „Tržnice“ iz Niša,u saradnji  sa prokupačkim Udruženjem Roma i Stručnom službom mesnih zajednica Opštine Prokuplje,obezbedili su  humanitarnu pomoć za domaćinstva romske nacionalnosti koja su pretrpela štetu u poplavama.

       -Nakon katastrofalnih poplava u Srbiji,rukovodstvo grada Niša,koji je osnivač JKP “ Tržnice“,odlučilo je da sajamski prostor  stavi u funkciju za prikupljanje pomoći za poplavljena područja. U velikoj akciji ,u kojoj su učestvovali  građani Niša ,kao i javna i privatna preduzeća, radnici  „Tržnice “,zajedno sa volonterima, danonoćno  su radili  i prikupili oko 300 kamiona  humanitarne pomoći ,rekao je direktor JKP “Tržnice“ Niš Radovan Milojević.  

        Prema njegovim rečima,na inicijativu Udruženja sindikata romske populacije za prikupljanje sekundarnih sirovina,tri kamiona humanitarne pomoći,koja sadrži  hranu,odeću,obuću ,vodu i sredstva za higijenu,izdvojeno je za romska domaćinstva u Prokuplju.

      Direktor Stručne službe mesnih zajednica u Prokuplju ,Ivica Krstović,je rekao  da  je  pomoć namenjena najugroženijim  romskim domaćinstvima  iz naselja  Mala Guba,Tabakmala,Markov kamen  i oni koji žive pored gradskog groblja,a da će narednom akcijom biti obuhvaćina i druga romska naselja. 

        I jedinom legalizovanom romskom naselju Mala Guba živi oko 250 Roma,u 47 objekata,od kojih je skoro polovina poplavljeno.

        Predsednik Udruženja Roma i direktor Regionalnog nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dejan Živković je istakao da Udruženje Roma Prokuplje i  lokalna samouprava  rade na obezbeđivanju sredstava za izgradnju odbrambenog bedema  u dužini od 400 metara,  od mosta ka Berilju.

       -Sve aktivnosti usmerili smo  kako bismo našli donatore  koji će nam obezbediti sredstva za  poboljšanje uslova života u ovom naselju. Planiramo i izgradnju novih kuća,jer je ovo jedino legalizovano romsko naselje u Prokuplju i kao takvo obuhvaćeno je Generalnim planom regulacije,rekao je Živković.

                              guba1                                 guba2

 
Veličina slova: