Отворена обновљена археолошка поставка
18. маја 2017.
Одржана седница Организационог одбора
22. маја 2017.
Прикажи све

Потребна додатна прихрана пчела


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

pcelari

 Временске прилике,праћене учесталим падавинама и ниским температурама неуобичајеним за ово доба године,негативно утичу на производњу меда. Председник Удружења пчелара Пчелица Вукић Јоксимовић рекао је да је већ сада неопходна прихрана пчела.

– Због измрзавања багрема,које је било крајем марта и у другој половини априла,и кишног периода пчеле у кошницама природним путем нису могле да повећају залихе хране које су се током зимског периода потрошиле. Због тога је већ сада потребна додатна прихрана како би се одржала потребна количина легала,која једино може обезбедити довољне количине зимских пчела које су,уз довољне количине хране,једини услов за добре и здраве кошнице,изјавио је Јоксимовић и додао да пчелари који држе кошнице изнад 500 метара надморске висине због раног цветања багрема могу очекивати мале приносе.

Он наглашава да пчелари у овом периоду треба максималну пажњу посветити здравственом стању пчела како се не би поновила прошла године када је дошло до прераног и пребрзог развоја болести пчела.

– Због пчелине болести варозе пчелари,а нарочито они који нису довољно едуковани и који нису присуствовали предавањима,претрпели су велике губитке,истиче он и наглашава да се у наредном периоду,због високих температура,не могу очекивати добри приноси ливадског и шумског меда.

Јоксимовић је рекао да су они на конкурсу за доделу средстава удружењима и невладиним организацијама добили 100 хиљада динара,које ће се употребити за куповину лекова за лечење пчела. 

   

Величина слова: