Брже и лакше до њива
10. јула 2015.
Кошаркаши отворили спортски део програма
14. јула 2015.
Прикажи све

Повеља Свети Прокопије јеромонаху Лукијану


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

OO%20slava%2022

На седници Организационог одбора за обележавање градске славе,којом је председавао овогодишњи домаћин славе председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић,одлучено је да Повељу Светог Прокопија добије јеромонах Лукијан,старешина манастира Свети Ђорђе у Ајдановцу.

У образложењу Организационог одбора стоји да је отац Лукијан својим дугогодишњим залагањем подигао и вратио сјај манастиру Ајдановац,који потиче из 12. века. Он га је несебичним залагањем оживео и учинио да га посећује велики број људи из свих крајева Србије. Као градитељ,отац Лукијан је из темеља изградио инфраструктуру манастира,звоник и конак и наставио Немањићким крстом да шири православље.

Захваљујући њему дуги низ година у овом манастиру се одржава Ивањданска ликовна колонија,тако да је отац Лукијан допринео и подизању угледа Општине Прокупље.

Једну од три похвалнице ове године добио је ктитор Стојан Цветковић,који је сопственим средствима саградио Цркву Свети врачи Дамјан и Козма у селу Горње Кординце.

Другу похвалницу је добио Срђан Живковић,који у културолошком и уметничком раду полако оставља траг у историји Прокупља и Топлице. Аутор је петнаестак књига поезије,прозе,антологија и књиге за децу и тај део његовог уметничког делања овенчан је бројним наградама. Доказујући се на позоришним даскама као глумац,режисер и драматург и у овој области је остварио велики број запажених улога,а бавећи се музиком нашем граду и Топлици поклонио је неколико песама које ће се вечно певати.

Трећа похвалница ове године припашће Дечијем хору прокупачког Дома културе,којим руководи Сања Стојковић. Он се за врло кратко време развио у синхронизовану вокалну целину и постигао значајне резултате. У прилог овоме говоре и три друге награде освојене на Републичком фестивалу хорова ФЕДЕХО,који се одржава у организацији Дечијег културног центра у Београду. Хор броји 80 чланова предшколског и основношколског узраста свих прокупачких основних школа,који у области певања показују посебну надареност,креативност и љубав према музици.

Повеља Свети Прокопије и похвалнице овогодишњим лауреатима биће уручене на дан славе 21. јула у Галерији „Божа Илић“ у 13 часова по отварању изложбе „Србија земља фресака“.   

Величина слова: