Brže i lakše do njiva
10. jula 2015.
Košarkaši otvorili sportski deo programa
14. jula 2015.
Prikaži sve

Povelja Sveti Prokopije jeromonahu Lukijanu


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

OO%20slava%2022

Na sednici Organizacionog odbora za obeležavanje gradske slave,kojom je predsedavao ovogodišnji domaćin slave predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović,odlučeno je da Povelju Svetog Prokopija dobije jeromonah Lukijan,starešina manastira Sveti Đorđe u Ajdanovcu.

U obrazloženju Organizacionog odbora stoji da je otac Lukijan svojim dugogodišnjim zalaganjem podigao i vratio sjaj manastiru Ajdanovac,koji potiče iz 12. veka. On ga je nesebičnim zalaganjem oživeo i učinio da ga posećuje veliki broj ljudi iz svih krajeva Srbije. Kao graditelj,otac Lukijan je iz temelja izgradio infrastrukturu manastira,zvonik i konak i nastavio Nemanjićkim krstom da širi pravoslavlje.

Zahvaljujući njemu dugi niz godina u ovom manastiru se održava Ivanjdanska likovna kolonija,tako da je otac Lukijan doprineo i podizanju ugleda Opštine Prokuplje.

Jednu od tri pohvalnice ove godine dobio je ktitor Stojan Cvetković,koji je sopstvenim sredstvima sagradio Crkvu Sveti vrači Damjan i Kozma u selu Gornje Kordince.

Drugu pohvalnicu je dobio Srđan Živković,koji u kulturološkom i umetničkom radu polako ostavlja trag u istoriji Prokuplja i Toplice. Autor je petnaestak knjiga poezije,proze,antologija i knjige za decu i taj deo njegovog umetničkog delanja ovenčan je brojnim nagradama. Dokazujući se na pozorišnim daskama kao glumac,režiser i dramaturg i u ovoj oblasti je ostvario veliki broj zapaženih uloga,a baveći se muzikom našem gradu i Toplici poklonio je nekoliko pesama koje će se večno pevati.

Treća pohvalnica ove godine pripašće Dečijem horu prokupačkog Doma kulture,kojim rukovodi Sanja Stojković. On se za vrlo kratko vreme razvio u sinhronizovanu vokalnu celinu i postigao značajne rezultate. U prilog ovome govore i tri druge nagrade osvojene na Republičkom festivalu horova FEDEHO,koji se održava u organizaciji Dečijeg kulturnog centra u Beogradu. Hor broji 80 članova predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta svih prokupačkih osnovnih škola,koji u oblasti pevanja pokazuju posebnu nadarenost,kreativnost i ljubav prema muzici.

Povelja Sveti Prokopije i pohvalnice ovogodišnjim laureatima biće uručene na dan slave 21. jula u Galeriji „Boža Ilić“ u 13 časova po otvaranju izložbe „Srbija zemlja fresaka“.   

Veličina slova: