Велико интересовање пољопривредника за школу
11. децембра 2014.
Старо и нестало воће Србије
15. децембра 2014.
Прикажи све

Предавање о карциному дојке и грлића материце


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_0692

Друштво за борбу против рака Србије,подружница у Прокупљу,одржало је прву серију предавања о карциному дојке и грлића материце,намењену женама запосленим у установама културе,јавним предузећима,као и онима које желе да нешто више сазнају о овим опаким болестима и мерама превенције,које су услов за рано откривање и излечење.

– Оваква предавања смо организовали с циљем унапређења информисаности о учесталости ових малигних болести,факторима ризика за њихов настанак,као и о значају делотворних мера превенције,истакла је др Даниела Ристић,председница Друштва за борбу против рака Србије.
Према њеним речима,рак дојке је најучесталије малигно обољење код жена. Сваке године број новооболелих жена се прогресивно повећава,а смртност се не смањује. У 2010. години регистроване су 24 пацијенткиње са карциномом дојке,док је у 2011. години пријављено 39 оболелих жена.

Рак грлића материце је такође тихи убица,из разлога што се скоро не појављују никакви симптоми болести све до фазе када је болест већ узнапредовала и када су шансе за излечење мале.

Србија је по броју оболелих од рака грлића материце на првом месту у Европи. Сваке године открије се око 1.400 новооболелих жена,а око 500 умре од ове опаке болести.

– Због тога су превентивни прегледи неопходни како би се болест открила на време,а самим тим и успешност лечења је већа,рекла је др Ристић и истакла да се мали број жена редовно јавља на превентивне прегледе,углавном траже помоћ када се појаве симптоми,а то већ указује да је болест поодмакла.

Ови подаци нас терају да будемо стално на опрезу. Рано откривен рак дојке и грлића материце је излечив у великом броју случајева. Међутим,Прокупчанке којима је била намењена прва серија предавања нису показале заинтересованост за ову тему,о којој их незнање може коштати живота.  

Величина слова: