Veliko interesovanje poljoprivrednika za školu
11. decembra 2014.
Staro i nestalo voće Srbije
15. decembra 2014.
Prikaži sve

Predavanje o karcinomu dojke i grlića materice


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_0692

Društvo za borbu protiv raka Srbije,podružnica u Prokuplju,održalo je prvu seriju predavanja o karcinomu dojke i grlića materice,namenjenu ženama zaposlenim u ustanovama kulture,javnim preduzećima,kao i onima koje žele da nešto više saznaju o ovim opakim bolestima i merama prevencije,koje su uslov za rano otkrivanje i izlečenje.

– Ovakva predavanja smo organizovali s ciljem unapređenja informisanosti o učestalosti ovih malignih bolesti,faktorima rizika za njihov nastanak,kao i o značaju delotvornih mera prevencije,istakla je dr Daniela Ristić,predsednica Društva za borbu protiv raka Srbije.
Prema njenim rečima,rak dojke je najučestalije maligno oboljenje kod žena. Svake godine broj novoobolelih žena se progresivno povećava,a smrtnost se ne smanjuje. U 2010. godini registrovane su 24 pacijentkinje sa karcinomom dojke,dok je u 2011. godini prijavljeno 39 obolelih žena.

Rak grlića materice je takođe tihi ubica,iz razloga što se skoro ne pojavljuju nikakvi simptomi bolesti sve do faze kada je bolest već uznapredovala i kada su šanse za izlečenje male.

Srbija je po broju obolelih od raka grlića materice na prvom mestu u Evropi. Svake godine otkrije se oko 1.400 novoobolelih žena,a oko 500 umre od ove opake bolesti.

– Zbog toga su preventivni pregledi neophodni kako bi se bolest otkrila na vreme,a samim tim i uspešnost lečenja je veća,rekla je dr Ristić i istakla da se mali broj žena redovno javlja na preventivne preglede,uglavnom traže pomoć kada se pojave simptomi,a to već ukazuje da je bolest poodmakla.

Ovi podaci nas teraju da budemo stalno na oprezu. Rano otkriven rak dojke i grlića materice je izlečiv u velikom broju slučajeva. Međutim,Prokupčanke kojima je bila namenjena prva serija predavanja nisu pokazale zainteresovanost za ovu temu,o kojoj ih neznanje može koštati života.  

Veličina slova: