Отворена обновљена археолошка поставка
18. маја 2017.
Одржана седница Организационог одбора
22. маја 2017.
Прикажи све

Представљен роман Данета Стојиљковића


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 dane1

У Народној библиотеци „Раде Драинац“,пред бројним љубитељима писане речи,представљен је роман прокупачког књижевног ствараоца  Данета Стојиљковића.

О њему су,поред аутора,говорили и књижевни критичар Димитрије Тасић и главни уредник Књижевних новина др Мићо Цвијетић.

Књига „Шума савијеног дрвећа“ Данета Стојиљковића  је дубоко проживљена ауторова прича,исписана на неколико десетина поглавља. Ово је његова прва књига прозе,својеврстан роман,хроника нашег времена.

dane%202

Узимајући аутобиографски приступ као стваралачки кредо,аутор,у роману Бодан Дубовски,развија нарацију од најранијих дана детињства,па све до студија права у Београду,затим рада у Палати правде и повратка у завичај.

-У првих десетак прича ове књиге,судски чиновник Бодан Дубовски живи и ради у Београду,у окружењу бирократског менталитета који уме да полтронише,сплеткари,понижава се. Понизан увек,али никад поштован и усправан. Кроз овај лик,аутор не раскрива индивидуално само човекову душу,већ дубоко продире у психологију масе,колектива читавог народа у другој половини двадесетог века,записао је о књизи Данета Стојиљковића прф. Др Миливоје Јовановић.

Свој живот од основне школе,студија,престоничког службовања,повратка у провинцију,НАТО агресије и потом као писца,кроз аутобиографски лик Бодана Дубовског,допунио је функцијом просуђивања и процењивања приказане стварности,што ову прозу уздиже на ниво етичких оцена,које у људском животу морају да буду изнад материјалног.

У „Шуми савијеног дрвећа“ Стојиљковић је показао прозну искреност,готово документарност доказаног песника,јер његове завичајне теме и начин на који их обрађује прозном поетиком,доводе до тога да завичајне теме добијају универзални значај.

Дане Стојиљковић је рођен 1938. године у Дубову. Основну школу је учио у Београду,Гимназију у Прокупљу и  Приштини,а правне науке у Београду. Радио је десет година у Палати правде у Београду,а потом у Скупштини општине Прокупље.

Објавио је око хиљаду песама у великом броју листова и часописа,тридесет прича и велики број књига  песама. Неке од њих су „Сви су пљунули по једанпут“,„Зима на станици пролеће“,„И ако први пут живиш“,„Надија“,„Оболело сунце“ и многе друге. 

 

Величина слова: