Topličanin poražen u derbiju
19. septembra 2016.
Abrašević za prokupačku publiku
21. septembra 2016.
Prikaži sve

Prevencijom protiv bolesti srca

dom%20zdravlja 

Akcijom kontrole zdravstvenog stanja stanovništva,Dom zdravlja Prokuplje će obeležiti Svetski dan srca.,29. septembar.

 Tim povodom,ekipe Preventivnog centra i Patronažne službe     organizovale su besplatne preventivne preglede,u okviru kojih  će građani moći da provere svoje zdravstveno stanje,merenjem krvnog pritiska,nivoa šećera u kapilarnoj krvi,kao i vrednosti holesterola.

Besplatni preventivni pregledi biće organizovani 22. septembra u Jugbogdanovoj ulici,na gradskom šetalištu,od 9 do 12 časova i 23. septembra,  za meštane naselja Draganja,od 9 do 11 sati.

– Cilj nam je da skrenemo pažnju na značaj prevencije,kao i na rizike od kardiovaskularnih oboljenja, kao što su neaktivnost,pušenje,izlaganje dece pasivnom pušenju,kao i nepravilnoj ishrani.Većina bolesti srca i krnih sudova uzrokovane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati,lečiti i modifikovati,kazala je portparol Doma zdravlja Prokuplje,Marija Stošić i podsetila da povišene vrednosti holesterola u krvi mogu dovesti do formiranja plakova i suženja krvnih sudova,što dalje može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

 Svetski dan srca je manifestacija od opštedruštvenog značaja,koja se obeležava u celom svetu,sa ciljem da se poveća nivo svesti stanovništva o tome da se oboljevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti može sprečiti uvođenjem zdravih stilova života i na taj način produže produktivne godine života radno aktivnog stanovništva. Svake godine u svetu od bolesti srca  i krvnih sudova mozga umire 17,1 milion ljudi,što stavlja ovaj uzrok smrti na vodeće mesto.

Veličina slova: