Veliko interesovanje za predavanje
2. februara 2015.
Krenula registracija poljoprivrednih gazdinstava
4. februara 2015.
Prikaži sve

Prevencijom protiv bolesti


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

borba%20protiv%20duvanskog%20dima

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima,Preventivni centar Doma zdravlja organizovao je predavanje o štetnosti pušenja korisnicima Doma učenika srednjih škola u Prokuplju. Ovogodišnja akcija borbe protiv pušenja vodila se pod motom „Svaka cigareta smeta“.

O štetnosti pušenja i posledicama koje ono donosi govorili su dr Jelena Milosavljević i psiholog Jelena Mandić.

– Upotreba duvana je jedan od vodećih pojedinačnih faktora za razvoj hroničnih masovnih bolesti,kao što su maligne bolesti,bolesti srca i krvnih sudova,bolesti pluća i druge. Upotreba duvana ima negativan uticaj i na razvoj i zdravlje novorođenčadi,dece i mladih,prerane smrti i na zagađenje radnog i javnog prostora,rekla je dr Jelena Milosavljević i dodala da nikotin,bez obzira na način kako se unosi u organizam,izaziva zavisnost i štetno utiče na razvoj mozga.

Psiholog Jelena Mandić izjavila je da su deca i mladi posebno izloženi štetnim uticajima pušača iz razloga što je u Srbiji najveća izloženost duvanskom dimu i dalje u kući i u kafićima.

Efikasna zaštita od izloženosti duvanskom dimu zahteva potpunu eliminaciju upotrebe cigareta,rekli su predavači.

Veličina slova: