Топлички округ нови члан прекограничне породице
22. маја 2015.
Дух народа је у његовој култури
24. маја 2015.
Прикажи све

Пријатељи из Француске на седници Скупштине


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

FR3

Делегација француске општине Епоне,на челу са градоначелником Ги Милером,посетила је Општину Прокупље и том приликом присуствовала скупштинском заседању, на којем је једногласно донета Одлука о братимљењу и међусобној сарадњи између ове две општине.

FR1 FR2

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић поздравио је госте из Француске и изразио задовољство што и они учествују у раду Скупштине.

– Србија је одувек била окренута европској породици. Тежње наше земље да буде део велике европске породице датирају још из времена ослобађања од отоманске империје. На том тешком и мукотрпном путу,праћени честим ратовима за слободу,као највеће пријатеље међу европским народима пронашли смо Француску. И данас,када се налазимо на истом том путу ка Европи,на жалост у мало промењеним околностима,због свега што се у скорије време дешавало на овим просторима,од Француза,својих традиционално великих пријатеља,очекујемо највећу подршку,рекао је председник Пауновић и истакао да Европска унија свесрдно подржава политику и реформе које спроводи Влада Србије на челу са премијером Александром Вучићем.

– Захваљујући таквој озбиљној и одлучној политици,као и ставу да Србија задржи достојанственост у складу са традицијом и заслугама које јој припадају,као савезници победника у два светска рата ми смо све цењенији и све ближи Европској унији. Европски народи коначно на нас гледају као на озбиљан политички фактор,фактор мира и стабилности,који заслужује место у друштву европских народа са којима смо одувек делили и простор и судбину.

FR4 FR7

Драги пријатељи из Епона,народ Топлице са француским народом чврсто је повезан пријатељским,братским и јуначким везама. У нашем граду постоји улица,која носи име славног француског генерала Транијеа. Он је предводио француску коњицу,која је победоносно,заједно са јунацима српског Гвозденог пука,ушла у Прокупље 1918. године у Првом светском рату.

Српски и француски народ,још из тих времена када су ратовали раме уз раме,постали су братски народи. Ви вероватно не знате да се Срби међусобно братиме,тако што помешају крв,а српски и француски војници давно су помешали крв на бојном пољу ослобађајући ове крајеве.

Чин братимљења наша два града,само је наставак те нераскидиве братске везе,коју смо генерацијама уназад неговали. Учили смо нашу децу у школи да су француске лађе спасиле српску војску од сигурне смрти,као и да им је француска коњица донела слободу.

На овој Свечаној седници донећемо Одлуку да се и формално приближимо још више братском француском народу и конкретно граду Епону,који се налази надомак Париза,престонице Француске.

Овим чином ми ћемо као мала општина са југа Србије постати јака веза између два народа. Од француских пријатеља очекујемо поштовање и подршку,очекујемо и помоћ у делу када чинимо прве кораке и када смо симболично већ закорачили у Европску унију.

Нашим пријатељима нудимо сарадњу на свим нивоима,културном,привредном,просветном и спортском плану. Наша кућа,наша врата биће за њих увек широм отворена,а врата свих српских кућа су велика и могу увек да приме све добронамерне. Велика су колико и наше срце у коме ће увек један део куцати за херојски и братски француски народ,поручио је француским пријатељима председник Пауновић.

Градоначелника Епона и његове сараднике поздравио је и народни посланик др Дарко Лакетић,који је подсетио на бурну историју српског и француског народа.

FR5 FR6

– У читавом том периоду тежили смо да у моментима који су нам заједнички градимо братство и пријатељство између два народа. Ова посета и боравак наших пријатеља из Француске представља значајан дан за наш град. Са задовољством вам могу рећи да сам у Народној скупштини Републике Србије заказао посету наших пријатеља из Француске,како би обишли ово велелепно здање и присуствовали састанку највиших званичника Републике Србије и доношењу веома битних одлука,истакао је Лакетић и изразио наду у веома успешну сарадњу Прокупља и Епона на свим пољима.

Градоначелник Епона Г. Милер поздравио је домаћине и истакао велико задовољство и част због присуства Свечаној седници.

– Позивом да се представим и обратим пред вашом Скупштином,омогућавате ми да се упишем у дугу традицију пријатељства између Србије и Француске,рекао је Милер,подсећајући на великог француског писца и мислиоца Виктора Игоа који се борио против тираније над српским народом.

– Не само да су везе између Србије и Француске подједнако јаке као некада,већ можемо,такође да очекујемо да ћемо се ускоро наћи у Европској унији,додао је  господин Милер.

На Свечаној седници СО Прокупље приказана је видео презентација француске општине Епон,која се налази 40 километара северозападно од Париза.

DSC_1888 FR8

 

Наставак седнице СО Прокупље

У наставку седнице СО Прокупље једногласно је донета Одлука о братимљењу Општине Прокупље са Општином Кочевје из Словеније. У образложењу Одлуке о братимљењу,поред осталог,наводи се да је руководство локалне самоуправе остварило контакте са представницима Кочевја и да је изражена обострана жеља за братимљењем ових општина у циљу продубљивања братских односа два традиционално пријатељска народа. Та сарадња може да се оствари на привредном,културном,спортском плану и да споји младе из две европске земље,наводи се у образложењу.

Одборници су усвојили и Одлуку о завршном рачуну буџета Општине за 2014. годину. Укупан приход и примања буџета Општине Прокупље у 2014. години износили су 971 милион 147 хиљада динара,а расходи и издаци 982 милиона 463 хиљаде динара. Закључно са 31. децембром прошле године,дефицит у буџету износио је 11 милиона 316 хиљада динара.

SOFR1 SOFR2

На седници је разматрана и усвојена Одлука о мрежи основних школа на територији прокупачке општине,Одлука о уступању акција другом суоснивачу регионалне развојне агенције ЈУГ ДОО Ниш,Извештај о пословању ЈКП „HAMMEUM“,„Тржнице“ и „Чистоће“,као и Дирекције за изградњу, урбанизам и стамбене послове Општине Прокупље за прошлу годину.

Одборници Скупштине општине једногласно су усвојили решење о престанку мандата директору Горану Шљивићу у Туристичкој организацији Општине Прокупље,поновном именовању др Мирјане Миладиновић за вршиоца дужности директора Дома здравља за период од шест месеци,разрешењу дужности директора Народног музеја Топлице Јулке Кузмановић Цветковић и именовању Дарка Жарића (историчар,виши кустос) за новог директора ове установе за мандатни период од четири године.

На седници су именовани и нови чланови Надзорног одбора ЈП Дирекција за изградњу,урбанизам и стамбене послове Општине Прокупље,Управног и Надзорног одбора Дома здравља и Школског одбора Техничке школе „15. мај“ у Прокупљу.

SOFR3 SOFR4      

Величина слова: