Почело новогодишње украшавање града
14. децембра 2016.
Реализација пројекта“Спровођење стручне праксе“
16. децембра 2016.
Прикажи све

Релативно добра година за пољопривреднике


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

visnja%2015_12_ otkup%20sljiva

 Крај каландарске године је период када се своде резултати рада. У области пољопривредне производње прокупачки пољопривредници могу релативно бити задовољни.

Са добрим приносима 2016 године,за разлику од прошле,када је просечан принос по хектару износио око 2.500 до 3.000 килограма,могу бити задовољни ратари. На основу Информације Одељења за пољопривреду Општине Прокупље овогодишњи просечни приноси пшенице по хектару износили су од 4.000 до 5.000 килограма,а јечма изнад 4.000 килограма.

Прошле године воћари су са родом и откупном ценом вишње и шљиве,који се простиру на површини од 4.134 хектара,били изузетно задовољни. Ове године род воћа је био слабији,а откупне цене мање.

zetva stocari

Због честих падавина и пролећних мразева овогодишњи род вишње је за скоро 30 одсто био мањи у односу на прошлу годину. Процењује се да је откупљено 1. 417 вагона вишње,чија је откупна цена износила од 30 до 40 динара по килограму,       

 И род шљиве,чији је просечан род по хектару износио 8.570 килограма,био је мањи за скоро 30 одсто у односу на прошлу годину. Откупна цена по килограму износила је од 12 до 15. динара.

Ова година биће упамћена по изузетном ангажовању општинских структура у спречавању поплава.  Захваљујући правовременој и свеобухватној интервенцији чланова Општинског штаба за ванредне ситуације спречене су материјалне штете на привредним и приватним објектима и ораницама које су могле настати изливањем реке Топлице из свог корита. Ванредна ситуација у Општини Прокупље због обилних киша била је проглашена током марта и новембра. У односу на априлске поплаве 2014. године,када су штете проузроковане изливањем реке Топлице из свог корита процењене у износу од 64 милиона динара,ове године оне су биле минималне.

Ова година остаће упамћена и по вакцинисању крупне стоке од болести нодуларни дерматитис или квргаве коже. У све читири општине Топличког управног округа вакцинисано је скоро 12.000 грла крупне стоке. Од ове болести у Топлици оболело је само једно грло и то у прокупачком селу Мршељ.

За подстицај развоја пољопривредне производње из буџета Општине Прокупље издвојено је пет милиона динара,што је за три милиона више у односу на прошлу годину.

Јесења сетва обављена је на површини од 2.870 хектара. Највеће површине налазе се под пшеницом. Под овом културом засејано је укупно 2.010,  јечмом 690 а крмним биљем 170 хектара. 

Величина слова: