Stare seoske kuće kroz istoriju
26. januara 2016.
Načelnici okruga o međusobnoj saradnji
28. januara 2016.
Prikaži sve

Rodna ravnopravnost u medijima


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

rodna%20ravnopravnost

U Opštini Prokuplje održan je dvodnevni trening pod nazivom „Rodno senzitivno izveštavanje“,namenjen medijskim radnicima,pripadnicima nevladinih i omladinskih organizacija u Prokuplju.

Prema rečima trenerice Tatjane Obradović Tošić,trening je deo projekta koji realizuje Centar E8 iz Beograda uz pomoć Ambasade Kraljevine Holandije,a ima za cilj da podigne znanje i veštine medijskih radnika o načinu na koji su žene predstavljene u medijima.

– Istraživanja su pokazala da su žene u Srbiji samo 22% zastupljene u medijima,a ono što najviše zabrinjava je da je ta prisutnost većinom u tabloidnim medijima,na zabavnim stranama,a da su vrlo malo zastupljene u rubrikama ozbiljnog sadržaja. Žene su u medijima prikazane isključivo kao objekti,a ne kao stručna lica koja imaju šta da kažu. Razlog tome je nemanje moći,u vlasničkoj strukturi medija nema žena,na njih se gleda samo kao na lepši pol,istakla je Tatjana  Obradović Tošić,trenerica Centra E8.

 

Drugi deo treninga posvećen je pitanju odgovornosti i načinu na koji mediji izveštavaju o nasilju nad ženama,odnosno na koji način tabloidizacija i pravljenje skandala od nečega što je zločin i što treba biti procesuirati,ustvari utiče na tradicionalne vrednosti.

Veličina slova: